Osman BEKLEYEN/VAN, () - VAN'da depremzede kiracılar için yaptırılan konutların bazılarının satıldığı, bazılarının da kiraya verildiği yönünde duyum aldıklarını belirten Van İl Afet Acil Durum (AFAD) Müdürü Cafer Giyik, "Kiracı olarak kendisine konut çıktığı halde konutunda oturmayanların tespitini yapıp bunları geri alacağız" dedi.
Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerde yapılan kalıcı konutlar, Danıştay'ın kuruluşunun 146'ncı yıldönümünde Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tartışmasıyla yeniden gündeme geldi. Bu tartışmanın yankıları sürerken, Van AFAD da kiracıyken konut alıp kullanmayan, satan ve kiraya verenlerin peşine düştü.
Van'daki depremde bir çok konut ağır hasar görüp yıkılırken, depremzedeler için Van merkez ve Erciş ilçesinde 17 bin 486 konut yapıldı. Kiracıların talepleri üzerine hak sahibi olup da başvurmayan depremzedelerden arta kalan bin 900 konut kiracılara ayrıldı. 24 bin başvurunun yapıldığı kiracı konutları, yapılan kura çekimiyle hak sahibi olan kiracılara teslim edildi.
KİRACILAR KONUTLARINI MERCEK ALTINDA
Geçen yıl tamamlanan kiracılara ait konutlardan bazılarının hak sahipleri tarafından kullanılmadığı, bir kısmının el altından yapılan anlaşmalarla satıldığı, bir kısmının da kiraya verildiği iddiaları ortaya atıldı. Bu gelişmeler üzerine Van AFAD Müdürlüğü harekete geçti.
AFAD Müdürü Cafer Giyik, kiracı olup da konutunda oturmayanların konutunun ellerinden alınacağını söyledi. Bununla ilgili tespit çalışması başlattıklarını belirten Giyik, "Satışların hiçbir değeri ve tapuya tescil kabiliyeti yok. Hepsinin tapusu bizde ve biz bunları ipotekli olarak vatandaşlara vereceğiz. Kiracı konumundaki vatandaşlarımızın konutlarını sattığına dair duyumlar alıyoruz. Normal kiracı konutlarının dışında hak sahibi afetzedelerin de satış yaptığını duyuyoruz. Bu satışların hiçbir yasal zemini yok. Vatandaşların ileride problem yaşamamaları için bu tür satışlardan uzak durması gerekiyor" dedi.
TOKİ'den konut alma hakkı kazanan bin 900 kiracıya, depremzede oldukları için bu konutların verildiğini belirten Cafer Giyik, şunları söyledi:
"Ama vatandaş gidip kiracı olarak kendisine çıkan evde oturmuyor ve başkasına kiraya veriyor. Eğer gidip oturmayacaksa, mağdur değilse neden başvuru yapıyor? Demek ki fiili olarak bu vatandaşların ihtiyacı yok. Bunların ihtiyacı yoksa, belki bu konut ihtiyacı olan birine çıkacaktı. Bu durum bizleri çok üzmektedir. Biz burada konutların gerçekten hak eden vatandaşlara ulaşmasını istiyoruz. Kiracı olarak kendisine konut çıktığı halde, konutunda oturmayanların tespitini yapıp konutlarını geri alacağız."
Devletin hak sahibi ve kiracılara verdiği konutların taksit ödemeleri önümüzdeki yılın ağustos ayında başlayacak ve 20 yıl sürecek.

OB(FE/AAA) (FOTOĞRAFLI)