İKİ yıl önce iki büyük depremle yıkılan Van, geçen sürede yaralarını sarmaya çalışsa ve yaşam normale dönmeye başlasa da, felaketin izleri henüz silinmedi. Richter ölçeğine göre 7.2 ve 5.6 büyüklüğündeki depremlerde 644 kişi yaşamını yitirdi, 252 kişi enkaz altından kurtarıldı, 1966 kişi yaralandı ve binlerce bina yerle bir oldu ya da ağır hasar gördü.
Van'ı yıkan depremlerde kent merkezi ve ilçelerle köylerde 45 bin yapı ağır hasar gördü. Bunlardan 13 binin enkazı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), 7 bin 500'ünün de sahipleri tarafından kaldırıldı. Bazıları davalık olmak üzere 25 bin hasarlı yapı konut, işyeri ve ahır hala ayakta duruyor.
İKİNCİ YILDÖNÜMÜ
İlk deprem 23 Ekim 2011 günü yıktı kenti. Saat 13.41'de meydana gelen Richter ölçeğine göre 7.2 büyüklüğündeki bu büyük depremde 601 kişi yaşamını yitirdi.
Bu depremden 17 gün sonra ikinci yıkım geldi. 9 Kasım 2011 akşamı saat 21.23'de Richter ölçeğine göre 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde aralarında muhabirleri Sabahattin Yılmaz ve Cem Emir'in de bulunduğu 43 kişi yaşamını yitirdi.
Yarın bu depremin ikinci yıldönümü. Merkez üssü Van'a 16 kilometre uzaklıkta bulunan Edremit İlçesi olan depremde, 2'si otel olmak üzere toplam 25 bina tamamen yıkıldı, ilk depremde hafif hasar gören binalar ise ağır hasarlı duruma geldi.
ÇADIRLARDA YANANLAR OLDU
İlk depremle başlayan Van'dan göç, ikinci depremin ardından hızlandı. İlk aşamada kurulan çadır kentlerden sonra konteyner kentler kuruldu. Depremzedelerin kendi imkanlarıyla evlerinin önüne kurduğu çadırların 160’ında yangın çıktı. Çıkan yangınlarda 12 kişi öldü, 160 kişi de yaralandı.
Depremin ardından TOKİ tarafından Van ve Erciş İlçesi'ne 7 ayrı noktaya 17 bin afet konutu inşa edildi. Afet konutları depremin birinci yıl dönümünde teslim edilmeye başlandı. Fakat maddi durumu iyi olmayan ve ev sahibi olamayan bazı aileler halen konteyner kentte kalmaya, kendilerine barınacak ev verilmesi istemiyle başlattıkları açlık grevini dönüşümlü sürdürüyor.
Depremlerin ardından uzun süre ara verilen eğitim de normale girmeye başladı. Ağır hasarlı ve yıkılan 1015 dersliğin yerine hayırsever ve Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinden 3 bin 249 derslik, 2 bin 756 kapasiteli yurt, 673 kapasiteli lojman yapıldı. Halen yapımı devam eden okulların öğrencileri ise konteyner sınıflarda eğitimlerini sürdürüyor.
DEPREM SORUŞTURMALARI
Depremde yıkılan binalarla ilgili soruşturmalar ise devam ediyor. Yıkımın en çok olduğu Erciş İlçesi'nde Cumhuriyet Başsavcısı Kerem Arabacı, yaptığı açıklamada depremde yıkılan her bina ile ilgili soruşturma dosyası açıldığını ve bu binadan sorumlu sivil ve kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatıldığını söyledi.
Arabacı, "Toplam 82 deprem soruşturması açılmış olup şuana kadar 19 soruşturma dosyası ile ilgili şüpheliler hakkında 'Bilinçli Taksirle Öldürmeye ve Yaralamaya Neden Olmak' suçlarından Ağır Ceza Mahkemesi ve Asliye Ceza Mahkemelerine kamu davası açılmıştır" dedi.
Van kent merkezinde ise 9 Kasım'daki depremde yıkılan ve aralarında muhabirleri Sabahattin Yılmaz ile Cem Emir'in de bulunduğu 24 kişinin yaşamını yitirdiği Bayram Oteli davasında, tutuklu yargılanan otelin sahibi Tevfik Bayram 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı.
İlk depremde yıkılan ve tutuksuz yargılanan Sefa apartmanın sahibi Nezir Baş'ın yargılanmasına ise devam ediliyor.