ANAYASA Mahkemesi, Van'daki ikinci depremde yaşamını yitiren emekli emniyet mensubu Selman Kerimoğlu'nun ölümüyle ilgili dönemin valisi ile İl Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) yetkililerinin soruşturulmasının önünü açtı.
Van’da 9 Kasım 2011’de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde yıkılan ve 24 kişinin yaşamını yitirdiği Bayram Oteli davasında 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, otel sahibi Tevfik Bayram’ı 11 yıl 1 ay 10 gün hapis cezasına çarptırdı. Dava sürecinde, kendisi de emekli polis memuru olan 44 yaşındaki Serpil Kerimoğlu'nun, eşinin ölümünden sorumlu olduğunu iddia ettiği dönemin Van Valisi Münir Karaloğlu ve AFAD yetkililerinin yargılanması yönündeki isteği Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca reddedildi. Kerimoğlu ailesi bu kez 'bireysel başvuru hakkı' kapsamında 11 Kasım 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuruyla ilgili Anayasa Mahkemesi dün yayınlanan kararında, Bayram Otel'de yaşamını yitiren Selman Kerimoğlu'nun ailesinin açtığı davada ailenin 20 bin tazminat almasına ve dönemin Van Valisi ile AFAD yetkilileriyle ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 'işleme koymama' kararının kaldırılmasına hükmetti. Kararda, etkili, caydırıcı, adil bir soruşturma yürütülmediği ve haksız bir karar verildiği belirtildi.
KARAR AİLEYİ SEVİNDİRDİ
Anayasa Mahkemesi kararını değerlendiren Serpil Kerimoğlu, "Yargıtay'ın 'Somut deliller elde olmadığından kamu görevlilerinin yargılanmasına yer olmadığı' kararına karşılık Anayasa Mahkemesi'nin kararı, bizi inanılmaz onore etti. Sorumlular hakkında en iyi kararın verileceği umudu doğdu. Bundan sonra sorumluluklarını yerine getirmeyen herkes hakkında dava açılabilecek. İçişleri Bakanlığı'nın yargılama iznini verip vermeyeceğini bilmiyorum. Ancak bütün hukuk yollarını devam ettireceğiz" diye konuştu.
'BİLİRKİŞİ RAPORUNDA İNANILMAZ İHMALLER'
Selman Kerimoğlu'nun oğlu 28 yaşındaki Önder Can Kerimoğlu ise bilirkişi raporunda inanılmaz ihmaller olduğunun altının çizildiğini belirterek, şöyle dedi:
"Görevini yerine getirmeyen kamu kurum ve kuruluşlarındaki yetkililerin de sorumluluğunun bulunduğu raporda belirtildi. Bu yetkililer hakkında da dava açtık. Anayasa Mahkemesi kararı, Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletti. Başsavcı gerekli soruşturmayı yapıp yargılama için İçişleri Bakanlığı'ndan izin almak durumunda. Devletin en üst yargı makamı sorumlularının yargılanması yönünde karar almasının ardından, İçişleri Bakanlığı'nın bu izni vermesini bekliyoruz. Bu davaların ardından sorumluluklar daha çok yerine getirilecek ve bu hassasiyet doğacak. Yargı yolu da sonuna kadar açılacak. Bu davada alınan karar ile önayak olduğumuz için gurur duyuyoruz."