VAN, Hakkari ve Bitlis'te dün geceden bu yana aralıksız yağan kar yaşamı adeta hayatı durma noktasına getirdi. Bölgedeki kar kalınlığı yarım metreyi aşarken, 567 köy 374 mezranın yolu ulaşımı kapandı. İl Özel İdaresi, Karayolları ve belediye ekipleri kar temizleme çalışmalarını aralıksız yürütüyor.
Hava sıcaklıklarını bir anda düşmesi ile birlikte Doğu Anadolu kar altında kaldı. Dün geceden bu yana aralıksız yağan kar Van, Hakkari ve Bitlis'te hayatı felç etti. Birçok araç yollarda mahsur kalırken, birçok kişi işlerine güçlükle gidebildi. Hakkari'de bazı bölgelerde enerji nakil hatlarındaki arızalar nedeniyle köylerin elektrikleri kesildi. Ekipler, kar temizleme çalışması yaparken, bir yandan da yolda mahsur kalanları kurtarmak için seferber oldu. Van şehir merkezinde kar kalınlığı 40, Hakkari'de 80, Bitlis'te 50 santimetreye ulaştı. Hakkari ve Yüksekova İlçesi'nde bazı evler ve araçlar karın altında kayboldu.
KÖYLERİN ULAŞIMI KESİLDİ
Kar yağışıyla birlikte Hakkari-Şırnak karayolu ulaşıma kapandı. Van'da 150, Hakkari'de 132 köy ve 374 mezra, Bitlis'te ise 285 köye ulaşım sağlanamıyor. Bitlis-Tatvan, Bitlis-Ahlat karayolunun ulaşıma kapanması nedeniyle kamyon ve TIR'lar yollarda mahsur kaldı. Jandarma, AFAD yollarda mahsur kalanları kurtarmak için seferber olurken, Karayolları ve İl Özel İdaresi ekipleri yolları açmak için yoğun bir çalışma başlattı. Van, Hakkari ve Bitlis'te bugün okullar tatil edilirken, Bitlis'te okullar yarın için de tatil edildi.
UÇAK SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ
Yoğun kar yağışı nedeniyle Van'daki uçak seferleri iptal edildi. Anadolujet Ankara-Van, THY İstanbul-Van, Atlasjet İstanbul-Van, Anadolujet İstanbul-Van seferleri karşılıklı olarak yapılamadı.
Hakkari etkili olan kar yağışının ardından kapanan 132 köy ve 375 mezra yolunun açılması için karla mücadele çalışması başlatılırken, şehrin merkezinde yolu kapalı mahallelerde hastalar kar paletli ambulanslarla sağlık merkezlerine taşınıyor.
EKİPLER 1 SAATTE ULAŞABİLDİ
Kar kalınlığının kent merkezinde 1 metreyi bulduğu Hakkari'de en büyük sıkıntıyı hastalar çekti. Hakkari'ye 5 kilometre uzaklıkta bulunan Yukarı Merzan Mahallesi'nde bugün sabah saatlerinde rahatsızlanan diyaliz hastası 23 yaşındaki Mecit Harmancı'nın yakınları 112'den yardım istedi. Ancak yolu kapalı olan mahallede Harmancı'nın evine ulaşmak kolay olmadı. Paletli ambulansla Mecit Harmancı'nın evine ulaşmak için yola çıkan sağlık ekipleri, ambulansın önünde bulunan kepçeyle yolu açarak ilerlemeye çalıştı. Yaklaşık 1 saat sonra Harmancı'nın evine ulaşan ekipler, Harmancı'yı alıp Hakkari Devlet Hastanesi'ne götürdü. Buarda diyalize alınan Harmancı daha sonra yeniden ambulansla evine bırakıldı.