İstanbul Valiliği ve Aydın Üniversitesi Rektörlüğü 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla 'İl İnsan Hakları Kurulu Yapısı ve Faaliyetleri' konferansı düzenledi.
İstanbul Aydın Üniversitesi'nde (İAÜ) düzenlenen programa, İstanbul Vali Yardımcısı Osman Günaydın, İAÜ Rektörü Prof. Dr. Yadigar İzmirli, İAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay, öğretim görevlileri, öğrenciler ve velileri katıldı.
Açılış konuşmasını gerçekleştiren İAÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın, herkese insan hakları gibi bir yaşam dileyerek "İster Hıristiyan, ister Yahudi, ister Müslüman olunuz ama önce insan olmanız lazım. Öncelikle yaradanın ilk doğurduğu anda bu dünyaya gözlerimizi açtığımız dakikadaki çırıl çıplak içerisinde birbirimizi görmemiz lazım. Hiçbir elbise hiçbir makam, unvan olmaksızın hepimiz insan olduğumuzu asla unutmamamız lazım. Ve şunu da unutmamamız lazımdır ki haklarımızın bizim için önemli olduğunu asla aklımızdan çıkarmamamız lazım. Benim hürriyetim, benim insan haklarım, kardeşimin özgürlüğünün hakları başladığı zaman kendi haklarımıza ulaşabiliriz" diye konuştu.
"DÜNYADA İNSAN HAKLARI ACIMASIZ BİR ŞEKİLDE KATLEDİLMEKTEDİR"
İstanbul Vali Yardımcısı Osman Günaydın ise konuşmasında insanın olduğu her yerde hak ihlalinin söz konusu olabileceğini ancak kişilerin insan haklarını ve hukuklarını gözeterek davranmak mecburiyetinde olduğunu, insan haklarının sadece söylem düzeyinde bırakılmaması gerektiğini söyledi. Türkiye'de son 10 yıl içerisinde insan hakları konusunda önemli mesafelerin alındığını dile getiren Günaydın, "İnsan haklarını tam anlamıyla gerçekleştirecek hukuki ve idari alt yapıyı oluşturmaya yönelik çalışmalar halen devam etmektedir. Elbette bireyin hak ve özgürlükleri vazgeçilmezdir. Ancak sınırsız ve sonsuz değillerdir. Herkes hak ve özgürlüklerini demokratik toplum düzeninin gereklerine ve hukukun üstünlüğüne yaraşır bir şekilde kullanmak durumundadır" dedi.
İnsan haklarının sadece sözde kalmaması gerektiğini belirten Günaydın, "Bunun davranışa yansıyan ilk adımı feragattir, vazgeçmedir.Bir şeyden vazgeçme hakikaten karşınızdaki insanlara bir lütüfta bulunmuş, onların haklarına riayet etmiş, onların daha fazla istifade etmesini sağlamış olursunuz. Günümüzde, dünyada, yakın ve uzak çevremizde ne yazık ki insan hakları, insanın can güvenliği, diğer insanların gözü önünde acımasız bir şekilde katledilmektedir. Maalesef bizlerde ah, vah etmekten başka bir şey yapamıyoruz. Dilerim ki bütün insanların el birliğiyle bu acımasız hayat hakkı ihlalleri durdurulur" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından 'İnsan hakları' konulu İstanbul genelinde ortaokul ve lise öğrencileri arasında yapılan şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Vali Yardımcısı Osman Günaydın tarafından plaket ve hediyeleri takdim edildi.