PANO KRİZİ ÇÖZÜLDÜ

Kırklareli'de polis ekiplerinin belediyenin Atatürk resimlerini koyacağı panoların hazırlanmasını engelleyerek başlattığı kriz, Valilik ve belediye yetkililerinin görüşmesi sonucu çözüldü. Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, valiliğin pano yerine tek tip satış kabinleri yapılacağını öğrenmesi üzerine engellendiklerini ve konunun yanlış anlaşıldığını ifade ederek polisin aracı kaldırmasının ardından çalışmalara devam edileceğini söyledi.

Kırklareli’nde dün Fen işleri Müdürlüğü, kentin en işlek ve trafiğe kapalı İstasyon Caddesi’nde bazı noktalara çukur açarak Atatürk resimlerinin asılacağı 7 pano dikmek için çalışma başlattı. Kısa bir süre sonra Valilik talimatıyla polis ekipleri çalışmayı durdurup çalışma yapılan alana ekip otomobilini çekti. Kırklareli Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Siyam Kesimoğlu ile yaklaşık 200 kişilik grup, gece saatlerine kadar oturma eylemi yaparak 'Engellemeyi' protesto etmişti.

Bugün çıkan haberler üzerine Kırklareli Valiliği yazılı açıklama ile kendilerini savunarak pano değil tek tip satış kabinleri kurulacağı için çalışmaları engellediğini açıklamıştı. Bunun üzerine eylemini sürdüren Kırklareli belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu ve onu destekleyen yaklaşık 150 kişilik kalabalık Vali konağının bulunduğu İstasyon Caddesi’nde bir araya geldi. Polis aracının bulunduğu alanda taburenin üzerine çıkarak konuşan Kırklareli Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Siyam Kesimoğlu, valiliğin konuyu yanlış anladığı için engellediğini ve krizin çözüldüğünü belirterek şunları söyledi:

“Şehir stadyumunun alt tarafındaki duvarlarda Atatürk’ün resimlerinin iki kez tahrifata uğradı. Bende bunun üzerine daha gelişmişini bu yolda boydan boya yapmak için bir hazırlık yaptım. Arkadaşlarımızla birlikte çalıştık. 7 tane noktaya bir platform yapalım. O platform ahşap ve taşlarla örülsün, güzel görülsün ve iç tarafında hem önde hem de arkada 2 adet Atatürk fotoğrafı bulunsun. Bunu da ışıklandıralım, arkadaşlarımız burada gezerken görsün dedik. Bunun üzerine çalışmalarımıza başladık. Aşağıda 6 tane o standı oturtacağımız yerin betonunu attık. Burada 7’sini atarken belediye görevlileri kamu hizmetini görürken kamu görevlileri tarafından engellendi. Gerekçe ise Vali konağının karşısında güvenlik zafiyetinin olacağıydı."

Bugün valilik ve emniyet yetkilileriyle görüşme yaptıklarını anlatan Kesimoğlu, “Kendileri dediler ki, ‘bize gelen bilgilere göre siz burada ticari amaçlı dükkanlar yapacakmışsınız. Onun için biz bu engellemeyi yaptık’ dediler. Şimdi biz buradan sessiz bir biçimde dağılacağız. Devlet görevlisi arkadaşlarımızın ifadesi biz yanlış bilgilendirildik. Bu aracı buradan kaldıracağız. Siz çalışmalarınızı yürütebilirsiniz. Ben devletime güveniyorum. Devlet güvenlik görevlisinin sözlerini doğru kabul ediyorum, itibar ediyorum” diye konuştu. Kesimoğlu ve kalabalık eylemin ardından dağıldı.

EYLEME TANAL’DA DESTEK VERDİ

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi ve CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal da eyleme destek vermek için Kırklareli’ne geldi. Polis otosunun çekildiği caddeye gelerek incelemelerde bulunan Tanal şunları söyledi:

“Ben 25 yıllık avukatım. Avukatlık yaşamımda şeffaf devlet deriz, açık devlet deriz. Hukuka bağlı devlet deriz. Hukuk devletleri, zorla devletlere, polis devletlerine karşıdır. Zorba olan devletlerde hukuk, kural tanımazlar. Fiili egemen gücünü kullanırlar. İşte zorba devletin kuralı bu araç. Panonun yapılacağı yere araç çekilmiş, yapılması engellenmiş. Kırklareli Belediyesi’nin CHP’li olması, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde en çok oyu almasından dolayı siyasal iktidardan rahatsız olan valinin emniyete vermiş olduğu bir emirdir. Heralde bu vali genel seçimlerde AKP’den ya bir milletvekili olacak. Veyahut da taltif edecekler. Bu iş boşu boşuna olmaz.”

ARAÇ HALA KALDIRILMADI

Eylemin bitmesine rağmen panonun yapılacağı alana dün akşam saatlerinde çekilen polis otosu halen kaldırılmadı. Vali konağı karşısındaki çalışma yapılan alana çekilen resmi polis aracı ve memurun bekleyişi sürüyor.

Engin ÖZMEN- Ali Ümit ÜLKER/KIRKLARELİ, ()-

FOTOĞRAFLI