BURSA Valisi Münir Karaloğlu, 30 Mart’ta yürürlüğe girecek olan Büyükşehir Yasası’nda yaşanacak sürece esprili bir cevapla anlattı. Karaloğlu, 30 Mart’ta herkesin bir şaşkınlık yaşayacağını belirterek, “Ben Kocaeli’nde muhtarların 3 ay sarhoş gezdiğini gördüm. ‘Biz şimdi ne olacağız. Bize bakan Köy Hizmetlerimiz vardı yok. Özel İdare vardı yok.’ Tabi ki bunları yaşayacağız. Ama büyükşehir belediyelerinin performansı bu endişeleri ortadan kaldıracak” dedi.
Van Valiliği’nde 4 ay önce Bursa’ya atanan Vali Münir Karaloğlu, basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bursa ile ilgili izlenimlerini ve yapılacak çalışmaları anlatan Vali Karaloğlu, soruları cevapladı. Yerel seçimlerin ardından yürürlüğe girecek olan Büyükşehir Yasası’nın getireceği olumlu yönleri anlatan Karaloğlu, 30 Mart’ın Türkiye için bir milat olacağını söyledi. Artık Bursa’da köy kavramı kalmayacağını belirten Karaloğlu, Büyükşehir belediyelerinin kentin bir ucundan diğer ucuna hizmet götüreceğini kaydetti.
Pilot il olarak İstanbul ve Kocaeli’de 2004 yılında bu uygulamanın gerçekleştirildiğini ifade eden Karaloğlu, “İstanbul ve Kocaeli’de başarılı olamasaydı diğer büyükşehirlerde bu uygulanamazdı. Kocaeli’de çok başarılı bir uygulama yapıldı, ben de o ekibin içerisindeydim. Büyükşehirin 5 yıl genel sekreterliğini yaptım. Hiçbir şey eskisinden çok daha kötü olmadı. Daha iyi oldu. Tedbirler alınmazsa sıkıntı yaşanabilir. Büyükşehir, ilçe belediyelerimiz ve bizler gerekli tedbirleri almazsak, sıkıntı yaşanabilir. Büyükşehir Yasası uygulamasından sonra işlerin daha iyi olacağını inanıyorum. İlin Valisi olarak bunu söylemek kolay değil. Eski belediyeci olduğum için bunu söylediğimi belirtenler var. Ama yerelleşmeden kaçamayız. Aynı yerde iki yerel yönetim uygulaması doğru değil. Umarım Bursa’da bir sıkıntı yaşamayız, bu bize bağlı. 30 Mart’tan sonra insanlar bir müddet şaşkınlık yaşayacak. Ben Kocaeli’nde muhtarların 3 ay sarhoş gezdiğini gördüm. ‘Biz şimdi ne olacağız. Bize bakan Köy Hizmetlerimiz vardı yok. Özel İdare vardı yok.’ Tabi ki bunları yaşayacağız. Ama Büyükşehir belediyelerinin performansı bu endişeleri ortadan kaldıracak” diye konuştu.
BU GEÇİCİ BİR UYGULAMA
Gazetecilerin emniyet binalarına girmesinin yasaklanması ile ilgili soruyu da yanıtlayan Vali Karaloğlu, “Son dönemde Türkiye’de önemli soruşturma yapılıyor. Soruşturmayı yapan emniyet müdürlüklerinde emniyet müdürlerinin de, Valinin de haberi olmadı. Bu doğru ya da yanlış demiyorum. Ama soruşturmanın olduğu gün resimler basına servis edildi. Para sayma makinesinin olduğu fotoğraflar basında yer aldı. Ama iki gün sonra ‘biz götürdük’ dendi. Basın özgürlüğü olmalı. Ama kişinin masumiyetine, kişilik haklarına zarar oluşturuyor. Bence bu geçici bir tedbir. Basının haber almasına engel olunmayacaktır” dedi.