Yaprak KARADENİZ-Ezgi ÇAPA /İSTANBUL, () TIP haftası nedeniyle Beyoğlu Tünel’den Taksim Meydanı'na yürüyerek Cumhuriyet Anıtı’na çelenk bırakmak isteyen İstanbul Tabip Odası üyelerine, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’dan izin çıkmadı. Fransız Konsolosluğu önünde çevik kuvvet tarafından durdurulan sağlık çalışanları taşıdıkları çelengi, anıt yerine polis barikatının önünde rayların üzerine bıraktı.
İstanbul Tabip Odası’na bağlı bir grup sağlık çalışanı ‘Tıp Haftası’ kapsamında İstiklal Caddesi boyunca Tünel’den Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu önüne kadar yürüdü. "İyi ve Onurlu Hekimlik için Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam" ve "Hekimler Yaşamı Savunuyor" yazılı pankartlar eşliğinde yürüyen sağlık çalışanları Taksim Meydanı’ndaki Cumhuriyet Anıtı'na kırmızı çelenk bırakmak istedi.
VALİ MUTLU’YA DOKTORLARDAN TELEFON

Sağlık çalışanlarının yürüyüşü çevik kuvvet ekipleri tarafından Fransız Konsolosluğu önünde durduruldu. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile telefonla görüşen İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören, grubun Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakma talebini iletti. Her yıl düzenlenen tıp haftası yürüyüşü kapsamında bu yıl da anıta çelenk bırakmak istediklerini ifade eden Gören, "Bu 14 Mart’ta da sorunlarımızı, polis barikatının önünde dile getirmek gibi bir durum söz konusuymuş demek ki. Bu durumun süratle düzelmesini bekliyoruz. Böyle bir anlayışı ve böyle bir demokratik davranışı Vali Bey’den bekliyoruz" dedi. Ancak Vali Mutlu sadece 3 kişinin temsili olarak anıta çelenk bırakabileceğini belirtti. Bunun üzerine sağlıkçılar eylemlerini polis barikatının önünde sürdürdü.
"SAĞLIK TORBA YASASI, SAĞLIK ORTAMINA ZARAR VERİR"
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Feray Kaya'nın barikat önünde grup adına okuduğu basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Biz hekimler hasta haklarını ve hekimlik değerlerini erozyona uğratan yasal düzenlemeler ve uygulamalarla sıklıkla karşı karşıya geliyoruz. Bunun son örneği olan 18 Ocak 2014 günü Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 'Sağlık Torba Yasası' Türkiye’de sağlık ortamına daha da zarar verecektir. Bu şartlar altında iyi hekimlik yapmamız, nitelikli sağlık hizmeti vermemiz mümkün değildir. Pek çok aşamada hasta ve hekimi karşı karşıya getiren, bedelini sağlık çalışanlarının şiddete uğrayarak ödediği bir sağlık sistemi kabul edilemez. Hastasından şiddet görmekten korkan, aklında bu korkuyla hizmet veren hekim sağlık hizmeti veremez. 36 saat uykusuz kalan bir hekim hem kendi sağlığına hem de hastasının sağlığına zarar verebilir."
"EN AZ 20 DAKİKA MUAYENE TALEP EDİN"
İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören de hasta muayene etmek için verilen sürenin azlığına değinerek, "5 dakikada doktorluk yapılamaz. Teşhis MR’la, kan tahliliyle olmaz, hastayla konuşarak olur. Halkımızdan doktorlarımız en az 20 dakika muayene süresi talep etsin. ' Biz 5 dakikada muayene olmak istemiyoruz' desinler" diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından sağlık çalışanları çelengi çevik kuvvet barikatının önüne bıraktı. Çelengin üstüne de Berkin Elvan’ı simgeleyen bir ekmek bırakıldı.
EÇ  (MK) (FOTOĞRAFLI)