Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Kent Konseyi'nce düzenlenen 4'üncü Atikhisar Kır Şenliği'ne bisikletiyle katılan Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, çevrecilerin tepkisine maruz kaldığını söyledi. Onur konuğu olması gerekirken yuhalanarak etkinlikten kovulduğunu anlatan Dağ, bunu yapanları kınadı.
Merkeze bağlı Kocadere Köyü Atikhisar Barajı Mevkii'nde geçen 4 Mayıs Pazar günü, Kent Konseyi'nce Atikhisar Barajı'nı koruma amaçlı 4'üncü Atikhisar Kır Şenliği düzenlendi. Çevre ve Şehircilikten Sorumlu Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ da etkinliğe katıldı. Ancak çevrecilerin tepkisiyle karşı karşıya kalan Dağ, alanı terk etti.
Çevrenin korunmasına olan duyarlılığı nedeniyle destek vermek için bisikletiyle etkinliğe katıldığını belirten Vali Yardımcısı Bekir Sıtkı Dağ, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Yaklaşık 9 aydır yürütmeye çalıştığım Çevre ve Şehircilikten Sorumlu Vali Yardımcılığı görevimi de çevrenin korunması konusunda yine aynı duyarlılık ve hassasiyetle yerine getirmeye çalıştığımı düşünüyorum. Zira Çanakkale tarihinde bir ilk olan ve il hudutlarının özellikle Kazdağları ve kıyılarını içine alan çok büyük bir bölümünün 1. sınıf gayrisıhhi müesseselerin inşasına kapatılmasına dair Mahalli Çevre Kurulu kararının altında benim de imzam vardır. Öte yandan; görev yaptığım süre zarfında tek bir altın şirketine bile ne arama konusunda ne de işletme konusunda tek bir ruhsat verilmiş olmamasına rağmen, etkinlik alanında bulunan kalabalığa hitaben 'altın şirketleri tarafından satın alınmış bürokrat' gibi takdim edilerek yuhalattırılmamı ve bu hakaret içeren tavrın şenliği onurlandırdığı düşünülmesi gereken bir vali yardımcısına karşı yapılmış olmasına vesile olan veya buna engel olmakta aciz kalan konuşmacılar ve organizasyon komitesini şiddetle kınıyorum."
MECLİS ÜYESİ KIŞKIRTTI İDDİASI
CHP'li meclis üyesinin kalabalığı kışkırttığını ileri süren Vali Yardımcısı Dağ, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Şenlik kendi insicamı içinde devam ederken, orta yerde kurulu bulunan platforma konuşmacı olarak CHP'li İl Genel Meclisi üyesi Hicri Nalbant davet edildi. Sayın Nalbant'ın konuşmasının içinde 'Aramızda bisikletli gruplar görüyorum. Bunlar Şehitlere Saygı Turu adı altında karşı tarafta bisiklet turu düzenlediler. Bisikletleriyle şehitlerimizin kemiklerini çiğnediler. Atalarımızın kemiklerini sızlattılar. Altın şirketlerinin reklamını taşıyorlar tişörtlerinde' sözleri ve devamında, alanda bulunan halkı, bisikletleriyle şenliği renklendiren gruplara karşı kışkırtmıştır. Bunun üzerine platformun önüne gelerek 'Hicri Bey çok ayıp oluyor, insanları yanlış bilgilendiriyorsun, müsaade ederseniz ben de iki çift laf etmek istiyorum' dedim. Ancak, organizasyonda görevli oldukları kıyafetlerinden anlaşılan bazı kişiler bir anda etrafımı çevirdiler ve üzerime yürüdüler. Vali Yardımcısı olduğumu ve konuşmak istediğimi söylediğim halde önce kendileri sloganlar eşliğinde yuhaladılar, bilahare de kalabalığa yuhalatıp, sanki çevre düşmanıymışım gibi göstererek aleyhimde sloganlar attırdılar. Olayların daha fazla büyümemesi ve gerginliğin artmaması için bisikletimi alarak alandan çıkmaya başladım. Ben alandan çıkarken dahi yuhalamalar ve aleyhimde tezahüratlar devam ediyordu. Hatta organizasyonda görevli kişilerden bir kaçı yanıma gelerek 'sizi burada istemiyoruz, defolup gidin buradan' dediler. Ben de 'Misafirlerinize bu şekil mi davranırsınız hep? Sizi esefle kınıyorum' dedim ve alandan ayrıldım."
Şehitlere Saygı Bisiklet Turu'nun organizasyonunda hiçbir maden şirketinin yer almadığını vurgulayan Vali Yardımcısı Dağ, açıklamasını şöyle bitirdi:
"Öncelikle bilinmelidir ki konuşmacı Hicri Nalbant tarafından gündeme getirilen ve benim de yanlış bilgilendirme dolayısıyla itirazımın nedeni olan Şehitlere Saygı Bisiklet Turu Çanakkale Valiliği tarafından organize edilmekte olup, en başta Çanakkale Belediyesi olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşları tarafından da desteklenmektedir. İddia edilenlerin aksine hiçbir maden şirketi bu organizasyona davet edilmemiş veya destekleri talep edilmemiştir. Ancak benim kabullenmekte zorlandığım asıl konu çevreden sorumlu bir Vali Yardımcısı'nın, Kent Konseyi Çevre Platformu tarafından düzenlenen bir etkinlikte, özellikle organizasyon komitesi tarafından linç girişimine maruz bırakılmasıdır. Bırakın unvanları, sıradan katılımcılara bile böyle bir muamele yapılması kabul edilebilir bir durum değildir. Açıklanan nedenlerle Çanakkale Kent Konseyini, şahsıma karşı yapılan bu çirkin saldırıyı gerçekleştiren ve gerçekleşmesine sebep olan kişileri kınamadığı ve sessiz kaldığı sürece, 'Onur konuğu olması gereken bir Vali Yardımcısını yaka paça ve yuhalayarak etkinlikten kovma' ayıbıyla baş başa bırakıyorum. Bu vesileyle Çanakkale'de görev yaptığım süre boyunca Kent Konseyi'nizin hiçbir etkinliğine katılmama kararı aldığımı, bu yüzden de ne suretle olursa olsun tarafıma artık davetiye gönderilmemesini önemle rica ederim."
Şenlikteki bisikletli grubun bir maden şirketinden destek aldığını ileri süren CHP'li İl Genel Meclis üyesi Hicri Nalbant ise "Bu bisikletli grubun bugün buraya gelmemesi gerekiyordu. Suyunu, havasını, toprağını, ormanlarını, yaşam alanlarını seven insanlar bugün burada. Onların bugün aramızda yerleri yok diye düşünüp tepki gösterdim" dedi.

BG(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)