Mücahit YOLCU/KAHRAMANMARAŞ, () - KAHRAMANMARAŞ Valisi Şükrü Kocatepe, kent merkezindeki Suriyelilere yönelik saldırı ve protestolarla ilgili olarak herkesin provokasyonlara karşı dikkatli olunmasını isterken, "Bu konuda ısrarı olan olursa da biz güvenlik kuvvetlerimizle her türlü tedbiri alarak onlara bu fırsatı vermeyeceğimizi, bu kararlığımızı da belirtmek istiyoruz. Yani o meydana gelen, katılan herkes adliyeye gidecek” dedi.
Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe, İl Jandarma Komutanı Albay Coşkun Doğan, Emniyet Müdürü Ümit Yaşar Adalar, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, merkez ilçe belediye başkanları, STK temsilcileri, ile birlikte Suriyelilere yönelik saldırı ve protestolarla ilgili basın toplantısı düzenledi. Valilikte düzenlenen ve yabancı basın kuruluşlarının da takip ettiği toplantıda hazırlanan ortak metni okuyan Vali Şükrü Kocatepe, komşuluk haklarına dikkat çekti. Türkiye’nin 2’nci Dünya Savaşı sırasında başka komşu ülkelere de aynı misafirperverliği gösterdiğini hatırlatan Vali Kocatepe, "Mübarek Ramazan ayında ilimiz merkezinde bir provokasyon sonucu oluştuğuna inandığımız ve Kahramanmaraş kamuoyunun asla tasvip etmediği bir takım taşkınlıklar ve saldırganlıkların yaşanmış olması bizleri derinden etkilemiş ve üzmüştür. Bu bu olayın tüm Kahramanmaraşlılara mal edilemeyeceğini ve Kahramanmaraşlının özünde mevcut bulunan hamiyetperverlik ve yardımseverlik duygularıyla bağdaşmadığını ifade etmek isteriz" dedi.
Olaylara karışanlarla ilgili adli takibat yapıldığını, böyle olayların tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin alındığını belirten  Kocatepe, "Ülkemizin ve şehrimizin maruz kaldığı bu sığınmadan kaynaklanan sorunların çözümü için devletimizin tüm kurumları ve sivil toplum kuruluşları tarafından gereken önlemler alınmakta ve uygulanmaktadır. Ülkemizin şehrimizin huzurunu bozmak isteyen tahriklere kapılmamalarını ve provokasyonlara karşı dikkatli olmalarını istiyoruz" diye konuştu.
40 KİŞİ TESPİT EDİLDİ; KATILAN HERKES ADLİYEYE GİDECEK
Bu tür olaylarda ısrar edenlere fırsat vermemeye kararlı olduklarını anlatan Vali Kocatepe, protestoya eylemiyle ilgili soruşturma konusunda şunları söyledi:
"Bu gün adliyeye 10 kişi çıkarıldı, bununla ilgili tespit edilen soruşturma kapsamı içinde şu anada kadar 40 kişi var. Tabi savcının gözetiminde denetiminde yapılıyor bu adli soruşturmalar. Yani o meydana gelen, katılan herkes adliyeye gidecek, kural bu demokratik ülkelerde, yapılan bu. Yoksa biz o gün olayı çok rahat, daha kuvvet kullanarak, aşırı kuvvet kullanarak önleyebilirdik."
Vali Kocatepe, pazar günü protestolar sırasında güvenlik güçlerinin yeterli tedbiri almadığı ve Suriyelilerin iş yerlerinin korunmadığına ilişkin eleştirilerle ilgili de şöyle dedi:
"Kimsenin burnu kanamadı, hiçbir anne ağlamadı diye arkadaşlarımızı kutladık, kimseye cop vurmadılar, kimseye kötü muamele etmediler, kimsenin bacağından tutup tavuk gibi sürüklemediler. Yoksa biz o gün olayı çok rahat, daha kuvvet kullanarak, aşırı kuvvet kullanarak önleyebilirdik. Baktık yaş ortalaması küçük, genç, bunlara biraz kuvvet kullanılırsa bunların annesi-babası bu sefer mağdur olur veya vicdanı ile anne-babalık duygusuyla onlar da katılırlar düşüncesiyle kalabalığı büyütmemek için sabırlı davranmaya çalıştık. O meydana çıkan gençlerimizin de koruyucusu biziz. Onların da burnu kanamasın onlar da incinmesinler diye düşünen yine biziz. İnsanları incitmek istemediğimiz için kimsenin annesi ağlamasın diye düşündüğümüz için o gücümüzün tamamını kullanmadık."

FOTOĞRAFLI