BURSA’da 28 Şubat döneminde vali olarak görev yapan Orhan Taşanlar tarafından temeli atılan,  ‘Vali M.Orhan Taşanlar Ortaokulu’'nun adı, 28 Şubatın yıldönümünden bir gün önce dün akşam, ‘Kızıklar Ortaokulu’ olarak değiştirildi. Bursa Valisi Münir Karaloğlu'nun onayı ile dün akşam gelen ekipler tabelayı değiştirince, öğrenciler 28 Şubat sabah yeni okullarının adıyla dersbaşı yaptı. M.Orhan Taşanlar, isim değişikliğine bakanlık nezdinde itiraz edeceğini söyledi.
1996-1999 yılları arasında Bursa Valisi olarak görev yapan Orhan Taşanlar tarafından Yıldırım Merkez İlçesi Değirmenönü Mahallesi’nde temeli atılan ve 2001 yılında açılan okula İl Özel İdaresi ‘Vali M. Orhan Taşanlar’ adını verdi. Eylem yapan Memur-Sen’e bağlı Eğitim Bir- Sen üyeleri, geçtiğimiz yıl merkeze alınan Bursa eski Valisi Şahabettin Harput'tan okulun adının değiştirilmesini istedi. Harput’un onay vermediği tabela değişimini Bursa'da geçen Ağustos ayında göreve başlayan Vali Münir Karaloğlu gerçekleştirdi.
Dün saat 17.00’de toplam bin 387 öğrenci ve 74 öğretmen ve personelin görev yaptığı okula giden ekipler tarafından ‘Vali M.Orhan Taşanlar Ortaokulu’ tabelası indirilerek, yerine Kızık Köyleri Derneği’nin talep ettiği ‘Kızıklar Ortaokulu’ ismi asıldı. Öğrenciler 28 Şubat sabahı yeni okullarının adı ile ders başı yaparken Eğitim Bir-Sen Şube Başkanı Numan Şeker ve üyeler okul bahçesinde basın açıklaması düzenledi.
Numan Şeker, yeni 28 Şubat'ların olmaması için Anayasa değişikliğinin gerekli olduğunu belirterek, “28 Şubat döneminin Bursa’da yıkıcı öncülüğünü yapan ve bu anlamda adı toplum hafızasına vali olarak değil ‘darbeci nefer’ olarak kazınan Vali Orhan Taşanlar ismi bir eğitim kurumuna nasıl layık görülebilir? Geçen yıl okulun adının 28 Şubat darbesi mağdurlarından Dilek Gürgen’in isminin verilmesini talep ettik. ‘Bu kara lekenin en kısa zamanda silinmesini bekliyoruz’ dedik. Bir yıl sonra M.Orhan Taşanlar ismi tabeladan kaldırılarak Kızıklar Ortaokulu ismi verildi. Gecikmeli de olsa bu kararı memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
ESKİ VALİ, ‘VALİ İSMİ DEĞİŞTİREN VALİ OLMAM’ DEDİ
Bursa eski Valisi  Şahabettin Harput’a bu teklifi götürdüklerinde ‘Ben vali ismi kaldıran vali olmam’ dediğini söyleyen Şeker, “Neden reddettiğini şimdi daha iyi anlıyoruz. 17 Aralık’tan sonra her şey ortaya çıktı. Emeği geçen mahalle sakinleri ve milletin yanında yer aldığını gösteren Valimiz Münir Karaloğlu’na teşekkür ediyoruz” diye konuştu.
TAŞANLAR:KARARA BAKANLIK NEZDİNDE İTİRAZ EDECEĞİM
Adının verildiği okulun isminin değiştirildiğini kendisini arayan basın mensuplarından öğrenen Orhan Taşanlar, "Okulun temelini ben atmıştım. Herkes kendine layık olan harekette bulunur. Bu kararın iptali için bakanlık nezdinde başvuruda bulunacağım. Benim 28 Şubat ile ne ilgim var?" dedi.

SÇ-HT(FK/AAA)(FOTOĞRAFLI)