İSTANBUL Valisi Hüseyin Avni Mutlu,  Suriyeli sığınmacılarla ilgili olarak "Halen sokakta kalmakta olan Suriyelilere yönelik yeni bir çalışma başlattık. Pendik'de Kızılayımıza ait bir misafirhanemiz vardır. 200 kapasitesi vardır. Bu kapasiteyi hemen düzenleyerek sokakta kalmış olan sığınmacılara burayı hemen açalım istedik. Ve bu şekilde yerleştirdiğimiz sığınmacılara orada gerekli olan kolaylıkları sağlıyoruz" dedi.  Vali Hüseyin Avni Mutlu, Hilton Oteli'nde 3. Teknogirişim Zirvesi'ne katıldı. Vali Mutlu programın ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Suriyeli sığınmacılarla ilgili soru üzerine Mutlu, şunları söyledi: "Ülkemizde Suriye'deki olaylar karışıklıklar nedeniyle ülkemize sığınmış, geçici sığınmacı pozisyonunda çok sayıda misafirimiz var. Bunları devletimiz özellikle sınır illerimizde Kızılay'ımızın marifetiyle oluşturulan kamplarda misafir ediyor. Ama bunların dışında da farklı şehirlerimizde gelmiş, yerleşmiş sığınmacılarımız olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunlardan bir miktarı da İstanbulumuzda kalıyorlar. İstanbul'da kendilerine bir şekilde konut edinmek suretiyle, kiralık yerlerde kalan Suriyeli sığınmacılara yönelik herhangi bir özel bir tedbirimiz yok. Tedbir yok derken bunların sağlık giderlerini özellikle devletimiz ihtiyaç olduğu takdirde karşılamaya devam ediyor. Bu çocukların eğitimleri konusunda destek vermeye özellikle gayret ediyoruz. Eğitim çocukların temel hakkıdır. Bu hakkında onlara teslim edilmesi noktasında almış olduğumuz tedbirler var." "SIĞINMACILARA ORADA GEREKLİ OLAN KOLAYLIKLARI SAĞLIYORUZ"
"Şu günlerde gerçekleştirmiş olduğumuz yeni bir çalışma var" diyen Hüseyin Avni Mutlu, şöyle konuştu: "Halen sokakta kalmakta olan Suriyelilere yönelik yeni bir çalışma başlattık. Esasen yaz aylarında havaların sıcak olması nedeniyle İstanbul'un parkları ve diğer açık alanlarını kullanan bir miktar Suriyeli misafirimiz, geçici sığınmacılarımız var. Bunları hepiniz biliyorsunuz. Bunlara sürekli olarak bu açık mekanlarda kalmalarının doğru olmayacağı, hem kendi sağlıkları açısından doğru olmayacağı, hem de şehir hayatı içerisinde bunun kabul edilebilir olmadığı uygun şekilde hem izah edildi hep anlatıldı. Kendilerine özellikle yardımcı olmak istediğimizi ve devletimizin açmış olduğu Kızılay kamplarına kendilerini ücretsiz olarak transfer edebileceğimizi de yaz ayları boyunca söyledik. Fakat buna rağmen bu sokakta kalan bir miktar sığınmacıya artık havaların da soğumuş olması nedeniyle yeni bir tedbir geliştirmemiz gerekiyordu. Onları artık kendi istedikleri gibi de sokakta yaşamalarına terk etmemiz de söz konusu olamazdı. Bu bizim hem devlet olarak hem vicdani olarak hassas olmamız gereken bir konuydu. Bunun gereği olarak da Pendik'de Kızılayımıza ait bir misafirhanemiz vardır. Daha önce zaman zaman bu tür amaçlarla da kullanılmış bir misafirhaneydi. 200 kapasitesi vardır. Bu kapasiteyi hemen düzenleyerek sokakta kalmış olan sığınmacılara burayı hemen açalım istedik. Ve bu şekilde yerleştirdiğimiz sığınmacılara orada gerekli olan kolaylıkları sağlıyoruz." "TOPLAM 61 KİŞİ VAR ŞUANDA"
"Toplam 61 kişi var şuanda. 12 aile, toplam 61 kişi. bunun dışında İstanbul sokaklarında şuanda herhangi bir sığınmacı görülmüyor" diyen Vali Mutlu şöyle devam etti: "Ama hem kamuoyuyla paylaştım. Başta emniyetimizin 155 yine İstanbul AFAD'ın telefonları üzerinden bizlere ulaşmaları mümkündür. 24 saat sokakta kaldıklarını gördükleri her kişiyi Suriyeli sığınmacıyı almaya, misafir etmeye hazırız. Şayet Pendik'deki kampımız yetmezse yedeklediğimiz Tuzla'da da bir lojistik merkezimiz var. Orada da 500 kapasite oluşturduk ihtiyaç olursa diye. Ama oraya hiç ihtiyaç olacağını düşünmüyorum. Çünkü yaptığımız çalışmalar sonucunda şu anda İstanbul'da sokakta herhangi bir sığınmacı yoktur. Toplam sayı 61'dir. Ama belki hala görülmeden, fark edilmeden birtakım yerlerde kalanlar varsa onları da toparlamaya devam edeceğiz. Dolayısıyla Pendik'deki misafirhanemiz kapasitesi bunları rahat rahat karşılamaya yetecektir. Dolayısıyla bizde bugüne kadar ısrarla diğer kamplara göndermemiz yönünde kendilerine vermiş olduğumuz desteği değerlendirmeyen ve İstanbul'da açık alanlarda kalmaya kış şartlarında böyle bir olumsuzluk yaşatmayı istemediğimizden artık onların isteklerine kalmaksızın kendi doğrularımız çerçevesinde hareket edip onları sokaktan almaya devam edeceğiz." "SOKAKTA KALMAYA NİYETLİ GEÇİCİ SIĞINMACI GÖRÜRSEK PENDİK'TEKİ KAMPIMIZA GÖTÜRECEĞİZ"
Bir gazetecinin "Gelmek istemezlerse ya da kampta kalmak tercih etmezlerse" sözleri üzerine Hüseyin Avni Mutlu, "Gelmek istemezlerse diye bir şey yok. Çünkü burada çocukların, yaşlıların engellilerin, kendileriyle birlikte kalan pek çok kişinin sorumlulukları var. Biz bu sorumluluğu ülkemize gelmiş olan her sığınmacı içinde hissediyoruz. Kendi vatandaşlarımıza hissettiğimiz gibi bu bir vicdani sorumluluktur. Hukuki sorumluluktur. Dolayısıyla havaların soğuduğu böyle bir ortamda bırakamayız. Şayet sokakta gördüğümüz, hala sokakta kalmaya niyetli geçici sığınmacı görürsek bunları kendimiz mutlaka alıp Pendik'teki kampımıza götüreceğiz" dedi.