ARKEOLOJİ ile Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi bulunan Hatay'a şimdi de Tarım Aletleri Müzesi kuruluyor. Vali Celalettin Lekesiz, bu müzelerin dışında cam ve mutfak müzelerinin de kurulacağını belirterek Hatay'ın müzeler şehri olacağını söyledi.
Kentin en önemli sektörlerinden biri olan tarım sektöründe geçmişten günümüze kadar kullanılan araç-gereçler ile ekipmanlarının sergilenmesi, zengin tarım kültürünün tanıtılması amacıyla hazırlanan ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından kabul edilen 'Tarımsal Kültürel Mirasımızın Tarih İçerisindeki Seyri-Tematik Tarım Müzesi Projesi' hayata geçiyor.
Proje kapsamında kentte kurulacak olan Tarım Aletleri Müzesi için çalışmalar başlarken, Vali Celalettin Lekesiz beraberinde İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ümmühan Eryurt, Antakya Arkeoloji Müzesi Müdürü Nilüfer Sezgin ile birlikte yapımı devam eden müzede incelemelerde bulundu. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Aydın Tüfekçi'den çalışmalar hakkında bilgiler alan Lekesiz, müzenin 417 metrekare bir alana sahip olacağını belirterek en yakın zamanda hizmete girmesinin planlandığını söyledi.
CAM VE MUTFAK MÜZELERİ DE KURULACAK
Müzede incelemelerinin ardından değerlendirmelerde bulunan Lekesiz, Hatay'ın binlerce yıllık bir geçmişe sahip yerleşim yeri olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Çok büyük zenginliklere sahip ilimizde, sadece Türkiye'nin değil dünyanın önemli müzelerinden olacak yeni arkeoloji müzesinin inşaatı devam ediyor. Bunun dışında Türkiye'de bir ilke imza atarak Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi'ni kurduk. Şimdi ise Tarım Aletleri Müzesi'ni kuruyoruz. Bunun yanında mutfak müzesi kuracağız. Ayrıca ilimizde Romalılar döneminden beri yapılan güçlü cam işi olması nedeniyle kentimize bir de cam müzesi kurulacak. Şehrimiz, bu müzelerin dışında farklı müzeler kurulabilmesi için de önemli bir potansiyele sahip. Bu anlamda Hatay, müzeler şehri olacak."