BURSA Valisi Münir Karaloğlu, katıldığı bir konferansta İstanbul - Bursa - İzmir Otoyol Projesi adını, Gebze - Orhangazi - İzmir olarak söyleyen Kamu Özel İşbirliği Otoyol Bölge Müdürü İsmail Kartal'ı uyardı. Karaloğlu, programın barkovizyonunda da proje adının Gebze - Orhangazi - İzmir olarak yazılması nedeniyle Mimar Mühendisler Grubu Bursa Şubesi Başkanı Ali Yılmaz'ı eleştirdi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Teknik Üniversitesi ve Mimar Mühendislere Grubu Bursa Şubesi ortaklığında 'Bursa Ulaşım Sistemleri ve Lojistik Köy Projesi Konferansı' yapıldı. Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Vali Münir Karaloğlu, son 45 yılda Bursa'nın çok fazla göç aldığını söyledi. Kentin plansız büyüdüğüne işaret eden Karaloğlu, sanayi ve nüfus baskısından dolayı şehir içi ve şehirler arası ulaşımda sorunlar yaşandığını kaydetti. Hafif raylı sistem ve toplu taşıma ile şehiriçi ulaşımın hafifletilebileceğini dile getiren Karaloğlu, en büyük çözümün kentsel dönüşüm projesi ile olacağını kaydetti.
PROJE İSMİNİN YAZIMINA TEPKİ
Şehirlerarası ulaşımın çözümünde de en önemli projelerden birisinin İstanbul - Bursa - İzmir Projesi olacağını ifade eden Karaloğlu, projenin devam ettiğini kaydetti. Kamu Özel İşbirliği Otoyol Bölge Müdürü İsmail Kartal'ın hala projeye Gebze - Orhangazi - İzmir dediğini söyleyen Karaloğlu, "Projenin merkezinde kalbinde Bursa vardır. Projeden en çok istifade edecek olan şehir de Bursa'dır. İsmail Bey parantez koyarsın, çizersin bu sorunu çözersin. Bunu tartışmayalım" diye tepki gösterdi. Ayrıca salonda dinleyenlerden bazıları Vali Karaloğlu'na destek vererek 'Otoyol Bursa'dan geçiyor mu?' diye sordular. Karaloğlu, toplantının isminin de İstanbul - Bursa - İzmir Otoyol Projesi olarak yazılmaması nedeniyle de Mimar Mühendisler Grubu Bursa Şubesi Başkanı Ali Yılmaz'ı eleştirdi.
"SAHİL ŞERİDİMİZİ KULLANMIYORUZ"
Bursa'nın 145 kilometre sahil şeridi bulunduğuna da işaret eden Karaloğlu, "Bursa'da 6 aydır görev yapıyorum. Bu süre içinde sahil şeridi olduğunu duymadım. Türkiye'nin de bu konuda algısı olduğunu düşünmüyorum. Turizm, ulaşım, spor, lojistik de sahil şeritlerimizi kullanmıyoruz" diye konuştu.
"LOJİSTİK KÖY MUTLAKA KURULMALI"
Bursa'nın geçen yıl 13 milyar 990 milyon dolar ihracat, 13 milyar 245 milyon dolar ithalat olmak üzere toplam 27 milyar 235 milyon dolar dış ticaret hacminin bulunduğunu kaydeden Karaloğlu, "Bu oran 1980'li yıllarda Türkiye'nin dış ticaretinden fazla. Lojistik köy mutlaka kurulmalı. 2023 hedefi için demiryolu ve deniz yolunu sanayi ve lojistik için kullanmalıyız" diye konuştu.
"TÜRKİYE'NİN KAT EDECEĞİ DAHA ÇOK YOL VAR"
Programda konuşan Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen ise 1950'li yıllarda köylünün ihtiyaç fazlası ürününü makul fiyatlarla şehirli nüfusa ulaştırma amacıyla karayolu ulaşım hamlesinin yapıldığına işaret ederek, son 10 yılda ciddi atılımlar yapılmadığını kaydetti. Türkiye'nin gemi inşasında dünya sıralamasında altıncılığa yükseldiğini söyleyen Prof.Dr. Sürmen, "Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen Türkiye'de yük taşımacılığının yüzde 88,3'ünün, yolcu taşımacılığının ise yüzde 91,8'inin halen karayolları ile yapılıyor olması bu konuda Türkiye'nin katedeceği daha çok yolu olduğunu göstermektedir" dedi.
Kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşım hatları ile ilgili gelişmeler yaşandığını söyleyen Sürmen, bu hatlarda çalışan vasıtaların teknolojileri ve hatta yeni vasıta konseptleri ulaşımda verimlilik ve akıcılığın vazgeçilmez gelişme alanları olduğunu kaydetti. Prof.Dr. Sürmen, "Yerli otomobil için aranan 'Babayiğit' eğer bulunabilirse, çok geç kaldığımız bu alanda bundan sonra ekmek yiyebilmemiz için artık rutinin dışına çıkıp uzak ufuklara bakabilmelidir" diye konuştu.

ST/(FK/AAA)(FOTOĞRAFLI)