CUMHURİYETİN 90'ıncı yıl dönümü Van, Hakkari ve Bitlis'te törerlerle kutlandı. Törenlerde Van Valisi Aydın Nezih Doğan, çözüm sürecine destek istedi. Hakkari'nin Çukurca İlçesi Kaymakamı Ünal Koç da, vatandaşların Cumhuriyet Bayramı'nı Kürtçe kutladı.
Van'daki tören sabah Valilik önendeki Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başladı. Daha sonra Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Belediye Başkan Yardrımcısı Fazıl Kaya ile Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Abdullah Barutçu tören birlikleri ve halkın bayramını kutladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, çözüm sürecine destek istedi.
Cumhuriyetin millet tarafından mutabakatla benimsendiğini belirten Vali Doğan şöyle konuştu:
"Bunda cumhuriyet rejiminin millet egemenliğine dayanmasının payı büyüktür. Bugün artık herkes bu ülkenin eşit haklara sahip, asil ve özgür vatandaşıdır. Etnik kökenimizin veya dünya görüşümüzün esiri olmadan, farklılıklara saygı göstererek yolumuza devam edeceğiz. Bu yüzden kavgadan kaçınmamız ve barıştan yana olmamız gerekir. Özellikle bölgemizde yaşamakta olduğumuz sürecin arkasında varolan bu vizyonu hiç kimse görmezden gelmemeli ve bu huzur ortamının korunması için katkı koymaktan geri kalmamalıdır."
Konuşmanın ardından Cumhuriyet Bayramı kutlamaları halkoyunları gösterisi, ödüllerin verilmesiyle ve geçiş töreniyle son buldu.
Hakkari'deki kutlamalar ise Vali Necmettin Kalkan'ın tebrikleri kabul etmesiyle başladı. Kutlama törenleri daha sonra Şehir Stadı'nda devam etti. Törende Vali Necmettin Kalkan ve Hakkari Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Muzaffer Sönmez vatandaşların bayramını kutladı. Hakkari, Kars ve Artvin holkoyunları ekiplerinin gösterisi sonrası kutlamalar tören geçişiyle sona erdi.
KAYMAKAM'DAN KÜRTÇE KUTLAMA
Hakkari'nin Kuzey Irak'a sıfır noktasında bulunan Çukurca İlçesi'nde de Cumhuriyet Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlandı. Törende günü anlam ve önemini anlatan konuşmayı yapan Çukurca Kaymakamı Ünal Koç, konuşmasının sonunda Çukurcalıların bayramını Kürtçe kutladı. Kutlamalar Türkçe ve Kürtçe müzik eşliğinde protokol, asker ve vatandaşların halay çekmesiyle son buldu.
Bitlis'te de Cumhuriyet Bayramı törenlerle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı'nda yapılan törenler Bitlis Valisi Veysel Yurdakul, Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, Garnizon Komutanı Albay Halil Şen'in tören birlikleri ve vatandaşların bayramını kutlamasıyla başladı. Törenler, konuşmaların ardından Cumhuriyet'in 90'ıncı yıldönümü nedeniyle yapılan çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerin verilmesi ve geçiş töreniyle sona erdi.