EDİRNE’nin Uzunköprü İlçesi’nde son 24 saat içinde metrekareye düşen 37 kilo yağış nedeniyle Kırkkavak Deresi taştı ve çok sayıda ev ve işyeri sular altında kaldı. Belediye ekipleri evlerden su tahliyesine, kurulan bir ekip de hasar tespit çalışmalarına başladı.
Uzunköprü İlçesi’nde dün gece yarısı başlayan sağanak yağış etkisini sabah saatlerinde arttırdı. Yoğun yağış nedeniyle Kırkkavak deresi taşınca çevresindeki Fevzi Çakmak Mahallesi’nde bulunan 100’e yakın ev ve işyeri sular altında kaldı. Uzunköprü Belediyesi ekipleri tıkanan rögarları açmak için çalışma başlattı. Çok sayıda otomobilde yoğun yağmur sularının altında kalarak hasar gördü. Esin Çakır, sabah evlerine yağmur sularının dolması sonucu uyandıklarını anlatırken, "Sabaha karşı çok yoğun yağmur yağdı. Dere taşınca evimize sular girdi. Şu anda tüm eşyalarım sular altında. Ne yapacağımızı şaşırdık, temizlemeye başladık" dedi.
Uzunköprü Kaymakamı Kemal Yıldız, gece boyunca devam eden yağmur yağışı nedeniyle ilçede çok sayıda su baskını yaşandığını ifade ederek şunları söyledi:
"Dün akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış gece boyunca da devam etti. Bu yağış sonucu Kırkkavak Deresi taştı. Taşma neticesinde 2 köyümüzde 2’şer, 3’er hanede su basması söz konusu. Bir köyümüzde 2 tane ahır çökmüş durumda. Çok şükür can ve hayvan kaybının olmaması bizim için sevindirici. Ancak, ilçe merkezindeki bazı mahallelerde su basması sonucu yaklaşık 50 -100 civarında evde su basması meydana geldi. Ufak tefek hasarlar söz konusu. Onun dışında ciddi kaybımız yok. Şu anda 24 civarında araç su basması sonucu kullanılamaz hale gelmiştir. Ama hasar tespit çalışmalarımıza başladık. Teknik ekiplerimizi görevlendirdik. Bu çalışmalarımız devam edecek. Bu aşamadan sonra hasar tespit sonucunda vatandaşlarımıza yardım yapılıp yapılmayacağı değerlendirecektir. Okullarımız tamamen açık. Tatil etmeye gerek duymadık. Sadece Endüstri Meslek Lisesi’nin etrafından sulardan dolayı orada eğitim aksaması söz konusu. Ancak geçici bir durum."
ALT KATLARI SU BASTI
Uzunköprü Belediye Başkanı Enis İşbilen, köylerden gelen suların ilçeyi tehdit ettiğini söyledi. İşbilen, "Saat 06.00 civarında Kırkkavak Deresi çevresindeki köylerden gelen yağmur suları Uzunköprü İlçesi'ni tehdit etti. Özellikle Fevzi Çakmak Mahallesi’nde taşkın oldu. Binaların alt katları, kalorifer kazanları olduğu dairelerde su var. Birçok vatandaşımızın zemin katlarında sular girdi. Önemli olan can kaybının olmamasıdır. Hasar tespit çalışması yaparak ilgili zararın tespitini yapacağız" diye konuştu.
KIRKLARELİ'DE YAĞMUR ETKİLİ OLDU
Kırklareli'de sabaha karşı etkili olan sağanak yağmur yağışı nedeniyle cadde ve sokaklar göle döndü. Akalar Mahallesi'nde bulunan zemin katlardaki 5 ev ile 2 işyerinde su altında kaldı. Su, itfaiye ekipleri tarafından vidanjörler yardımıyla tahliye edildi.
Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, Edirne genelinde yağmur yağışının bugün aralıklarla etkili olmasının beklendiğini bildirdi.