MANİSA'nın Sarıgöl İlçesi'ndeki üzüm üreticisi, 42 yaşındaki İbrahim Yalçın, üzüm bağlarını koruma amacıyla uzaktan kumandalı otomatik örtü sistemi geliştirdi. Bir telefonla hızlıca devreye giren sistem, üzümleri dolu ve don olaylarından koruyor. Uygulamanın yapıldığı üzüm bağında birçok üretici uzaktan otomatik örtü sisteminin çalışmasını ilgiyle izledi.
Sarıgöllü üretici İbrahim Yalçın, üzüm bağlarını çevresel faktörlerden koruma amacıyla farklı örtü sistemi tasarladığını söyleyerek otomatik olarak devreye giren sistem sayesinde yüksek maliyetin önlendiğini dile getirdi. 'Uzaktan Otomatik Örtü Sistemi' projesini uygulamaya koymak geçirmek için elektrik ve makine mühendislerinden destek aldığını açıklayan Yalçın, şöyle dedi:
"Bağları örtmek için her yıl kullanılan beyaz naylon kanaviçeler masraf getiriyordu. Uzunluğu 500 metre olan rulo şeklindeki beyaz naylon kanaviçelerin ömrü iki yıl. Bu sistemi kurarken her birinin yevmiyesi 60 TL'den 15 kişi çalışıyor. Naylonların rulosu 750 - 900 TL arasında değişiyor. Toplamak için de işçi ücreti verildiğini düşünerek eski sistem yerine yeni bir örtü sistemi tasarladım. Uzaktan kumandalı otomatik örtü sistemi için elektrik ve makine mühendislerinden destek aldım. Kendi üzüm bağıma bir sıra üzerine kurdum. Tasarım başarılı oldu."
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Yalçın, bağa gitmeye gerek kalmadan cep telefonu ile arama yaparak sistemi otomatik devreye sokabildiğini söyledi. 1 dakika gibi kısa sürede üzüm sıralarının aynı anda, uzunlamasına hareket eden sistemle örtüldüğünü kaydeden İbrahim Yalçın, şöyle dedi:
"Bu sistemle doğa olaylarına karşı bağlarımızı evimizden, kahveden, il ve ilçe dışında olsak bile anında örtü altına alabilirsiniz. Sistemimiz otomatik olarak uzaktan devreye giriyor. Sadece beş yıl kullanım ömrü olan dantelli naylonları yenilemek gerekiyor." 
PROJE, BAKANLIĞA GÖNDERİLDİ
Uzaktan otomatik örtü sistemi projesinin 3 hafta önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gönderildiğini belirten İbrahim Yalçın, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'nden süspansiyon destekli kredinin verilmesini istediğini söyledi. Sarıgöl Ovası'nda 85 bin dekarlık üzüm alanı bulunduğunu ve 2014 yılında 70 bin dekarlık alanın bilinen sistemle örtü altına alındığını dile getiren Yalçın, "Bilinen örtü sistemiyle bağlarımız her yıl masraflı olarak örtülüyor. Oysa bu sistemle bir kez yapılacak ve ömürlük olacak" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI