EMNİYET Genel Müdürlüğü tarafından uygulanmaya konulan ve pilot bölge olarak seçilen Ankara ile İstanbul’un ardından, uyuşturucu kullananan sürücüleri tespit eden cihaz İzmir’de de tanıtıldı. Personelin konuyla ilgili eğitimine devam edildiğini belirten Trafik Denetleme Şube Müdürü Semih Kök, uyuşturucu kullandığı belirlenen sürücülere 3 bin 741 lira ceza kesileceğini ve ehliyetine de 5 yıl süreyle el konulacağını kaydetti.
İzmir Emniyeti Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, bugün Basmane Meydanı’nda, daha önce Ankara ve İstanbul’da kullanılmaya başlanan uyuşturucu test cihazının tanıtımını yaptı. 29 yaşındaki Ömer Gündüz’ün kullandığı 35 T 7606 plakalı taksiyi durduran polis, sürücüden tükürük örneği aldı. Ardından AYEM Güvenlik firmasına bağlı yetkililer tarafından, örnek test cihazına konuldu. Test sonucunda, sürücünün herhangi bir uyuşturucu kullanmadığı belirlendi.
7 İLE 10 DAKİKA ARASINDA SONUÇLANIYOR
Firma yetkilisi Sertan Ayçicek, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) üretilen cihazla ilgili bilgi aktardı. Ayçicek, “Cihazımız ABD yapımı olup ana temel 9 uyuşturucu olmak üzere türevleriyle birlikte 27’den fazla uyuşturucuyu, insan ağzıyla temasta bulunmaksızın hızlı ve kolay bir şekilde tespit eder. Kabın içine 2 miligram olmak üzere, alınan tükürük numunesi kitlere damlatılır, kitler bağımsız da çalışır. Daha sonra bunları cihaza yerleştiriyoruz. Uyuşturucunun tespitinde geriye dönük farklı süreler mevcut. Bir ecstasy uyuşturucusunu sürücü üç gün önce de alsa biz bunu tespit edebiliyoruz, eroinde de bu böyle. Esrarda ise 24 saat öncesine kadar tespit edebiliyoruz. Cihazın en büyük özelliği, vatandaşa rahatsızlık vermeksizin numune alma imkanı vermesi. Normal şartlarda bu test 7 ile 10 dakika sürüyor” dedi.
EHLİYETE 5 YIL EL KONULUYOR
Trafik Denetleme Şube Müdürü Semih Kök, projenin kısa süre sonra uygulamaya geçileceğini dile getirdi. Şube Müdürü Kök, “Şu anda bu test aşamasında bir çalışma. Daha önce Ankara ve İstanbul’da bu uygulama yapılıyordu, bugün de İzmir’de tanıtıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü bu üç ili pilot bölge olarak seçti. Personelimizi eğitiyoruz planlamamızı yaptık. Alınan numunede uyuşturucu tespit edilirse, 3 bin 741 TL cezai işlem uygulanıyor ve ehliyete 5 yıl süreyle el konuluyor. Daha sonra bu kişileri polis merkezine teslim ediyoruz. Uyuşturucu kullanımı ve trafiği tehlikeye düşürmek suçundan kişilerle ilgili işlem yapılıyor” diye konuştu.