DÜNYA Uygur Gençler Futbol Turnuvası amacıyla 25 ülkeden gelen Uygur Türkleri Kayseri’de buluştu. Buluşmada Çin mallarının boykot edilmesi iskendi. Etkinlikte konuşan Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Şenliler, "Aldığınız her Çin malı, Doğu Türkistan’da Uygurlu kardeşlerimize sıkılan bir kurşundur" dedi.
Futbol turnuvası için 25 ülkeden gelen Uygurlar, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen gecede buluştu. İstiklal Marşı ve Doğu Türkistan Milli Marşı ile başlayan geceye, merkez Kocasinan İlçesi Kaymakamı Ali Candan, Kocasinan Belediye Başkanı Mustafa Çelik, BBP Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Şenliler, Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Askar Can ve davetliler katıldı. Gecede konuşan Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Çin zulmünden kaçan Uygur Türkleri'nin dünyaya Doğu Türkistan’ın sesini duyurmaya çalıştığını söyledi. Düzenlenen futbol organizasyonuyla amaçlarının dünyaya dağılan yurttaşlarının kendilerini daha iyi hissetmeleri olduğunu belirten Tümtürk, bu birleşmenin de Çin karşısında önemli bir ivme olacağını anlattı. Geceye davetli olarak katılan BBP Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Şenliler de Doğu Türkistan’ın ata yurdu ve medeniyet beşiği olduğunu söyledi. Urumçi’de yapılanları unutmadıklarını belirten Şenliler, şöyle dedi:
"Tarih boyunca, Türk İslam coğrafyasında Türkistan’ın yer altı ve yerüstü zenginliklerini ele geçirmek için emperyalist Çinlilerin yapmış olduğu katliamları da unutmadık. Bugün Doğu Türkistan coğrafyası, dünyanın en zengin petrol yataklarına, altın ve uranyum yataklarına sahiptir. Orada yapılan her hareket ve zulüm, Anadolu topraklarında karşılık bulmaktadır."
Bilinçli tüketicilerin Çin malı ürünleri almaması gerektiğini vurgulayan Şenliler, "Eğer bugün aklı başında olan, alışveriş yaparken inançlı olan, ne yaptığını bilen bir tüketici olarak ucuz diye Çin malı almazsanız, Urumçi, Kaşgar, Doğu Türkistan’da yapılan zulme ortak olmamış olursunuz. Aldığınız her Çin malı, Doğu Türkistan’da Uygurlu kardeşlerimize sıkılan bir kurşundur" diye konuştu.
Konuşmaların ardından Doğu Türkistanlı 7 yaşındaki Mücahit Kaşgarlı şiir okudu, Kazakistan Uygur Müzik Folklor Ekibi, dutar, tambur, ve ravaptan oluşan yöresel çalgılarla şarkılar söyledi. Salondakiler, müzik eşliğinde geleneksel oyunları oynadı.

FOTOĞRAFLI