İZMİR’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da zaman zaman kaldığı, yakın dostu Latif Topbaş’a ait Urla Zeytineli Köyü Hacılar Koyu’ndaki villaların bulunduğu araziler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından 1'inci derece SİT kapsamından çıkartıldı. Genel Müdürlük araziye 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil etmesiyle, villaları yasal stütüye kavuşturmanın önünü açtı.
Türkiye gündemine 17 Aralık sonrası süreçte ortaya çıkan tapelerle giren Urla’nın Zeytineli Köyü, Hacılar Koyu’ndaki villaları yasal hale getirecek olan tescil kararı askıya çıktı. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, 1'inci derece doğal SİT değişikliğiyle ilgili konuda bilgi sahibi olmak için yaptıkları girişimler sonucunda, Çevre ve Şehircili Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nün kendilerine gönderdiği yazıyla, Hacılar Koyu’nda 20 hektarlık alanıın 1'inci derece SİT tescilinin kaldırıldığını öğrendiklerini açıkladı.
Kocaer, Genel Müdürlük’ten gelen yazıda 1'inci derece SİT statüsünün yeniden irdelendiği Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu İzmir Valiliği’ne sunulduğunu, İzmir 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nda da 28 kasım 2013 tarihinde 20 hektarlık alanın 'Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil değişikliğinin uygun görüldüğünün kendilerine bildirildiğini söyledi. Bu kararın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 29 Ocak 2014 tarihine onaylandığının ve ardından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde askıya çıktığını belirten Kocaer, tescil değişikliğinin 15 gün askıda kalacağını belirtti. Tescil değişliğiyle ilgili karar 13 Şubat’ta askıya çıktı.
Villaların da üzerinde bulunduğu arazinin 1'inci derece SİT statasünden çıkartılmasının Yarımada için tehlikeli bir emsal olacağına dikkat çeken Kocaer, “Kararın iptali için dava açacağız. Gerekli belgeleri tamamlayarak mahkemeye başvuracağız. SİT’in kaldırılması kaçak yapıların yasal hale getirilmesinin önüne açtı. Buraya yapılacak yeni planla binalara yasal statü sağlanacak” dedi.

UB(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)