AYDIN'ın Söke İlçesi'ne gelerek Ziraat Odası'nı ziyaret eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticinin en büyük girdi maliyetini oluşturan mazot ve gübrede ÖTV indirimi yapılmasını istedi.
Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, Meclis Başkanı Kemal Güven, meclisi üyeleri ve Söke Çiftçi Malları Koruma Kurulu Başkanı Mehmet Küçükvar ile biraraya gelen TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2014 yılında tarımda olumlu gelişmeler yaşanmadığını söyledi. Ülke genelinde tarımsal üretim alanlarında yaptıkları inceleme gezisi ve üretici birliklerinden kendilerine ulaşan raporlardan ortaya çıkan manzaranın hoş olmadığını söyleyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Olumsuz iklim koşulları, kuraklık, kimi yerlerde yaşanan sel olayları tarımsal üretimi olumsuz yönde etkiledi. Bu yıl tarımsal üretimde 2013'ün rekoltesini yakalayamayacağız. Bu konuda yaşanılan sıkıntıları ilgili bakanlık bürokratları ile paylaşıyoruz. Bunu bir rapor haline getirerek Başbakanlık ve ilgili bakanlıklarla paylaşacağız" dedi.
'ÖTV İNDİRİMİ KAÇINILMAZ'
Başkan Bayraktar, bu sezon ülke genelinde pamuk ekimindeki artışa dikkat çekti. Pamuk üretiminde yüzde 20 oranında artış beklediklerini ifade eden Bayraktar, "Pamuk üreticilerimizin bazı beklentileri var. Mazot ve gübre başta olmak üzere tüm girdi maliyetleri yükseldi. Bu nedenle mazot ve gübredeki ÖTV oranında indirim kaçınılmaz. Destekleme piriminim 55 kuruştan 75 kuruşa çıkarılmasını bekliyoruz" dedi.
Pamuk üreticisinin küstürülmemesi gerektiğini sözlerine ekleyen Bayraktar, gelecek yıl üretim olması için pamuk üreticisinin pişman olmaması ve destek taleplerinin dikkate alınması gerektiğini savundu. Türkiye'deki yağlık bitki üretiminin büyümesinden yana olduklarını söyleyen TZOB Genel Başkanı Bayraktar, "Tarımın her kesiminde sıkıntı var. Çok fazla hissedilmiyor olabilir. Ama bunu önümüzdeki aylarda daha net fark edeceğiz. Tarımsal üretimdeki sıkıntılar ve olumuz sonuçları bir zincirin halkası olarak o bölgenin ekonomisi, esnafı ve tüketiciye kadar herkesi olumsuz etkileyecek" dedi.
ZEYTİNYAĞI TÜKETİMİ YETERSİZ
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ziraat odası meclis üyelerinin yönelttiği soruları da yanıtladı. Tepki çeken zeytin yasası ile de değerlendirmelerde bulunan Bayraktar, zeytin üretimini sekteye uğratacak her türlü uygulamanın karşısında olduklarını söyledi. Bayraktar, "Zeytinlik alanların imara açılmasına izin vermeyeceğiz. Bu konuda çok hassasız ve endişeliyiz. Şu anda bu yasanın geri çekilmesini bekliyoruz. Yeniden gündeme gelirse mutlaka yeni bir eylem planımız olur" dedi. Türkiye'deki zeytin ve zeytinyağı tüketiminin önemine de dikkat çeken Bayraktar, Avrupa'da kişi başı 7 - 8 kilo zeytinyağı tüketilirken Türkiye'de bu rakamın 2 kiloya düştüğünü belirtti. Zeytinyağı tükeminin ülke genelinde yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı.

FOTOĞRAFLI