Ergün TOS/FETHİYE (Muğla), () - MUĞLA'nın Fethiye İlçesi'nde Caretta Caretta'ların Çalış Plajı'na bıraktığı yumurtaların başında nöbet tutan Avusturya Viyana Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesi'nden 20 öğrenci, türün devamını sağlamaya çalışıyor.
Caretta Caretta'ların yumurtlama döneminin başladığı 15 Mayıs'ta Fethiye'ye gelen öğrenciler, Viyana Üniversitesi'nden biyolog Christine Fellhafer gözetiminde, Çalış Plajı'nda gönüllülük esasına göre çalışıyor. Öğrenciler, akşam saatlerinden itibaren plajda devriye gezerek, carettaların kumsalda bıraktığı izlerden yuvaları tespit ediyor. Tespit edilen yuvaları GPS yardımıyla işaretleyen öğrenciler, daha sonra demir kafeslerle koruma altına alarak, gündüz plajda güneşlenen tatilcilerin zarar vermesini engelliyor. Yumurtlama sırasında karşılaşılan carettaları uzaktan izleyerek dış etkenlere karşı koruyan öğrenciler, yumurtadan çıkan yavruların da güvenle deniz ulaşmasını sağlıyor.
İLGİ CARETTALARI PLAJDAN KAÇIRIYOR
Yerli ve yabancı tatilcilerin ilgisi, carettaları plajdan kaçırıyor. Öğrenciler, sahile çıkan carettaların fotoğrafının flaşla çekilmemesi ve onlara ışıkla yaklaşılmaması konusunda tatilcilere uyarılarda bulunuyor.
YAVRULARIN DENİZE ULAŞMASI İÇİN…
Carettaların korunması için Avusturya'dan geldiklerini anlatan Christine Fellhafer, amaçlarının onların yumurtlama dönemlerini araştırmak, yumurtadan çıkan yavruların güvenli şekilde denize ulaşmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü son sınıf öğrencisi Metin Demirel de kaplumbağalar karaya çıktıktan sonra yumurtlayana kadar takip etmekle görevli olduklarını dile getirdi. Yuvaları tespit ettikten sonra yumurtaları korumaya aldıklarını belirten Demirel, şunları kaydetti:
"Sabah gün doğumunda ve akşam saatlerinde 2 grup kontrol çalışmaları yapıyor. Sabahları yuvaların yerinden oynayıp oynamadığını, yeni bir yuvanın olup olmadığını kontrol ediyoruz. Akşamları ise 'Çıkan yavru ya da yuvalamak için gelen kaplumbağa var mı?' diye araştırıyoruz. Amacımız yumurtalara ve yavrulara insanların zarar vermesini engellemek, tilki, domuz ve köpeklerin de yuvaları eşeleyip yumurtaları kırmasının önüne geçmek. Ne amaçla yapıldığına anlam verememekle birlikte insanların denize ulaşmaya çalışan carettaları evlerine götürmeleri gibi olaylar duyuyoruz. Yavrular bu tarz tehlikelerle karşı karşıya. Sahildeki ışıklar ve meraklı bakışlar da caretta yavruları için tehlike oluşturuyor."
TÜRKİYE'DEKİ 22 PLAJDAN BİRİ
Çalış Plajı Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mete Ay ise Çalış Plajı'nın carettalara yuva sağlayan Türkiye'deki 22 plajdan biri olduğunu söyledi. Çalış Plajı'nın otellerle iç içe olduğunu anlatan Ay, carettaların korunması için turizmci ve derneklerine büyük iş düştüğünü aktardı. Ay, Çalış'ta insanlarla doğal hayatı birbirinden ayırarak carettaların üremesi için önlemler aldıklarını, almaya da devam edeceklerini kaydetti.

FOTOĞRAFLI