Murat ARISOY/ AFYONKARAHİSAR, () - YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu'nun (YÖK) Türkiye ve dünyada bilimsel araştırma yapan araştırmacıların kullanması için hazırlanan 'Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi', Afyonkarahisar'da düzenlenen 221'inci Üniversiteler Arası Kurul Toplantısı'nda tanıtıldı.
Üniversiteler Arası Kurul Toplantısı, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Kongre Merkezi'nde başladı. 221'incisi düzenlenen toplantıya, Vali İrfan Balkanlıoğlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, rektörler katıldı. Toplantıda, Türkiye ve dünyada bilimsel araştırma yapan araştırmacıların kullanması için hazırlanan 'Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi' tanıtıldı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, üniversitelerin istatistik bilgilerinin bir sistemde toplandığını, bu sistemin üniversitelerin gelişiminin takip edilmesini sağlayacağını söyledi. 1.5 yıllık çalışmanın ardından internet altyapısını bitirdiklerini aktaran Prof. Dr. Çetinsaya, "Bugün, Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi'ni sizlerin, Türkiye'nin ve dünyanın kullanımına açıyoruz. Bundan sonra kullanacağımız bütün istatistiklere sahip bir bilgi yönetim sistemi kullanıma açık olacak. Bu bizim için büyük bir güç, aynı zamanda büyük bir meydan okuma. Sizlerin üniversitelerinizin, bizim de sistemimizin röntgeni, tomografisi çekilebilecek" dedi.
TÜM VERİLER İNTERNETTE
Yeni sisteme, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi kataloğunda bulunan bütün üniversitelerin dahil olacağını belirten Prof. Dr. Çetinsaya, birkaç ay içinde Kıbrıs'taki üniversitelerin, Ahmet Yesevi ve Manas üniversitelerinin de bu sisteme dahil olacağını kaydetti. Prof. Dr. Çetinsaya, veri tabanlarındaki bütün verileri 'istatistik.yok.gov.tr' adıyla bütün Türkiye'nin ve dünyanın istifadesine sunacaklarını aktardı.
OKULLAŞMA ORANI AVRUPA'DAN YÜKSEK
Türkiye'nin üniversite alanında okullaşma oranının geliştiğine dikkat çeken Prof. Dr. Çetinsaya, 2014 yılı itibariyle Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi'nden elde edilen verilere göre, Türkiye'de yükseköğretim okullaşma oranının şu an net yüzde 40'ın ve brüt yüzde 80'in üzerine çıktığını kaydetti. UNESCO verilerine göre, 2011 yılında Türkiye'nin brüt yükseköğretim okullaşma oranının yüzde 61 olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Çetinsaya, "Birleşik Krallık'ta bu oran yüzde 61, Almanya ve Fransa'da yüzde 57, ABD'de ise yüzde 95 olarak gerçekleşmiştir. 2014 itibariyle Türkiye'nin mevcut yükseköğretim brüt okullaşma oranının, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin brüt okullaşma oranlarının üzerinde olduğu tahmin edilmektedir" diye konuştu.
5.5 MİLYON ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ
YÖK Başkanı Prof. Dr. Çetinsaya, toplantıda, öğrenci sayılarına ilişkin bazı verileri de paylaştı. Buna göre, Türkiye'de önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora alanlarında toplam 5 milyon 439 bin 300 öğrenci bulunuyor. Profesör, doçent, yardımcı doçent, araştırma görevlisi, öğretim görevlisi, okutman, uzman, çevirici olarak üniversitelerde görev yapan personel sayısı ise toplam 141 bin 674. Öğrenci, öğretim elemanı, öğretim üyelerinin daha çok çalıştığı bölümler ise beşeri ve sosyal bilimler alanı olarak istatistiklere yansıdı. İstatistiklere göre, Türkiye'de en çok öğrenci İstanbul Üniversitesi'nde bulunuyor. 102 bin 704 öğrenciye sahip İstanbul Üniversitesi'ni, 76 bin 442 öğrenciyle Gazi Üniversitesi takip ediyor.

MA(SU/CK) (FOTOĞRAFLI)