MARMARİS Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, Muğla’nın Ula İlçesi'ne bağlı Akçapınar Mahallesi’ndeki sel ve fırtınadan zarar görüp devrilmeye başlayan her biri 76 yıllık 500 okaliptüs ağacının Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınmasına rağmen bir şey yapılmadığını ileri sürdü. Ersan, okaliptüslerin korunması için Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’ne hazırlattıkları raporun hayata geçirilmesini istedi.
Ula’nın bir süre önce mahalleye dönüştürülen Akçapınar Köyü’nde, 76 yıl önce bataklığı kurutmak için dikilen 500 okaliptüs ağacından 5’i daha geçen yıl, sel ve fırtına gibi çeşitli nedenlerle devrildi. Muğla-Marmaris Karayolu Gökova Kavşağı’ndan Marmaris yönüne gidenleri karşılayan yolun hemen sol tarafında 3 kilometre boyunca uzanan ağaçların bir bir devrilerek zarar görmesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi. 'Sevgi Yolu' olarak bilinen alandaki boyları 40-50 metre boyundaki ağaçlar koruma altına alındı.
ÜNİVERSİTEDEN BİLİMSEL RAPOR
Kökleri toprağa yüzeysel olarak tutunan ağaçların gövdelerininde zaman içinde kalınlaşmasıyla da devrilerek zarar görmesi çevrecileri de harekete geçirdi. Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne başvurup, inceleme yapılması istedi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi, hazırladığı raporda Marmaris-Muğla yönündeki yolun sağ bölümdeki ağaçların köklerinin, hemen yandaki dağdan inen suları taşıyan arkın içinde kalması nedeniylie toprağa iyi tutunamadığı belirtildi. Raporda zöçüm için ise şu önerilere yer verildi:
"Okaliptüs ağaçlarının korunması için Öncelikli olarak ova yani Fethiye tarafındaki arkın en az 5 metre daha geriye alınması şart. Eski ark alanı toprakla kapatılırken aynı esnada ağaç başına 10 kilo hayvan gübresi ile köklendirici yosun dökülmeli. Hümik asit içerikli “Black Jack' gibi gübrelerden 100 litre suya 150 gram konularak ağaç başına 10’ar litre köklere dökülmesi gerekiyor. Bu iki işlem şu andaki arkın toprakla kapatılması esnasında kök bölgesine uygulanmalıdır."
'TEK DALINA DOKUNMAK BİLE HAPİS CEZASI'
Marmaris Turizm ve Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, üniversitenin hazırladığı raporu Ula Kaymakamlığı’na ulaştırdıklarını belirtip ancak halen ses seda çıkmadığını söyledi. Yöre halkı ve çevrecilerin ise bu konuda bir şey yapmalarının mümkün olmadığını da belirten Ersan, "Çünkü bakanlığın koruma altına aldığı bu okaliptüslerin tek dalına dokunmak bile hapis cezası getiriyor. Bu nedenle bu ağaçların korunması için tek çare devletin konuya el atması. Bakanlık, bu ağaçları koruma altına aldı. Ancak, korumaya yönelik yapılan bir şey yok. Ağaçlar devrilip, insanlara zarar verme riski bulunuyor" dedi.

MS(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)