ZONGULDAK'taki Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), kentte son yıllarda artan intiharların tüm yönleriyle aydınlatılması ve nedenlerinin belirlenmesi amacıyla çalışma başlattı.
BEÜ, 'İntihar davranışının yaygınlığı ve sosyo-demografik, ailesel ve klinik risk etkenleri' konulu çalışma ile kentte yaşayanların intihar düşüncesi, niyeti, plan ve girişiminin ne kadar yaygın olduğunu saptayacak. 900 kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan çalışmanın 'Saha araştırması' bölümü geçen ay tamamlandı. Verilerin değerlendirilmesi henüz devam eden çalışmanın sonuçları ilgili kurumlarla ve kamuoyuyla paylaşılacak.
Zonguldak'ta, çevre illere göre intihar olaylarının daha fazla olması nedeniyle gyapılan  çalışma ile bu sorunun ne düzeyde olduğu ve kişileri intihara götüren etkenlerin neler olduğunun saptanacağı belirtildi.
BEÜ Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nuray Atasoy, dünya genelinde intihar oranlarında son 45 yılda yüzde 60 oranında artış olduğunu söyledi. Zonguldak'ta da intiharların fazla olduğunu belirten Doç.Dr. Atasoy, şöyle dedi:
"900 kişi ile görüşerek yaptığımız çalışmada elde edilen verileri analiz etme çalışmalarımız devam ediyor. Bölgemiz için önemli bir sorun olan intiharlar konusunun tüm yönleriyle aydınlatılması amaçlanıyor."
İntiharların altında yatan en önemli nedenin depresyon olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Atasoy, şöyle devam etti:
"Tedavi görmeyen hastalarda intihar çok daha fazla ortaya çıkıyor. Kadınlarda intiharın nedenleri çeşitlenebiliyor. Kadınlar ekonomik olarak bağımlılar. Daha az eğitim alabiliyorlar. Birazcık daha toplumsal baskı olabiliyor. Aile içi şiddet kadınlara daha fazla uygulanabiliyor. Bunlar depresyonu ortaya çıkarabilecek stres etkenleri. Buna bağlı olarak intihar girişimleri kadınlarda daha fazla görünüyor. Buna karşın ölümle sonuçlanan intiharlar erkeklerde daha fazla."