Mustafa OĞUZ/İZMİR, () - DOKUZ Eylül Üniversitesi Senatosu, Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün'ün başkanlığında tarihi Agora'daki 2 bin 500 yıllık Roma Kent Meclisi'nde toplandı. Senato üyeleri; hem üniversite ile ilgili kararlar aldı hem de İzmir'in tarihinin ortaya çıkarıldığı kazılar konusunda bilgilendi.
Kazılara bilimsel destek veren, Başkanlığını Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Mehmet Füzün'ün yaptığı, içlerinde 13 dekanın da bulunduğu 52 üyeli Senato, kazıların devam ettiği İzmir İkiçeşmelik semtindeki Agora'da toplandı. Aynı zamanda Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü, Öğr. Üyesi ve antik Smyrna kazı başkanı görevini de sürdüren Yrd. Dç. Dr. Akın Ersoy, kazılar hakkında Senato üyelerine mini konferans verdi. Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy Smyrna Agorası'nın 8500 yıllık tarihi olan İzmir'in 2300 yıllık dönemine tanıklık ettiğini vurguladı. ard. Doç. Dr. Ersoy, Dokuz Eylül Üniversitesi adına İzmirliler için kazı çalışmalarını yürüttüklerin belirterek, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın izniyle bu çalışmaları yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir Ticaret Odası ve TOTAL Oil A.Ş'nin büyük destekleriyle çalışmalarımız ilerliyor" dedi.
Rektör Prof. Dr. Mehmet Füzün ise "8 bin 500 yıllık bir tarihin içinde Üniversitemiz geleceği için tarihi kararlar alıyoruz. Böylesine önemli bir çalışmanın üniversitemiz bünyesinde gerçekleşmesi bizi gururlandırıyor. Senatomuz, toplantı maddelerinden bir tanesini sembolik olarak tarihi Kent Meclisi'nde gerçekleşti. Ülkemizde ilk kez bir üniversite senatosu önemli kararlarını antik kent meclisinde almış oldu. 8 bin 500 yıllık geçmişe sahip bir antik kente bulunmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Kazılara desteğimiz sürecek" diye konuştu.

MO(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)