MANİSA Celal Bayar Üniversitesi’nde kurulan Üniversite-Sanayi İşbirliği Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi, üniversite ile Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nin ilişkilerini geliştirmek için atağa geçti. Merkez Müdürü Doç. Dr. Nurşen Saklakoğlu, yeni kurulacak olan Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin müjdesini verdi.
Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) gelişmişliğinden yararlanmak isteyen Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ), sanayi ile işbirliğini geliştirmek için çalışmalarına hız verdi. Üniversite bünyesinde kurulan Üniversite-Sanayi İşbirliği Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (USİTEM), üniversite ile Manisa OSB’nin bir araya gelmesi için öncü oldu. Merkez Müdürü Doç. Dr. Nurşen Saklakoğlu, lisans eğitimi gören öğrencilerin mezun olmadan önce sanayideki firmalarda staj gördüklerini ve iş hayatına atıldıklarını dile getirdi. Saklakoğlu, 51 firmaya 127 öğrenci gönderdiklerini, OSB’deki firmalar ve staj için gönderilen öğrencilerle anket yaptıklarını, yüzde 90’nın üzerinde memnuniyet duyulduğunu kaydetti. Saklakoğlu, "Biz sanayicinin ayağına gitmezsek akıllarına önce CBÜ gelmez. Manisa OSB’nin potansiyelinden üniversite öğrencilerinin faydalanması için çalışıyoruz. Bu işbirliğiyle hem üniversite hem de sanayici kazanıyor" dedi.
HEDEF TEKNOLOJİ MERKEZİ OLMAK
CBÜ’nün en büyük projelerinden biri olan Tekno-Park hakkında bilgi veren Doç. Dr. Nurşen Saklakoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onay aldıklarını ve 6 ortaklı CBÜ-Tekno-Park A.Ş.’nin resmileştirildiğini bildirdi. Saklakoğlu, CBÜ Rektörlüğü, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, Tirsan Kardan Sanayi ve Ticaret A.Ş., Spil İnşaat A.Ş., Keskinoğlu Tavukçuluk A.Ş. ile Tarel Teknolojik Araştırma Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin bir araya gelerek kurduğu Tekno-Park A.Ş.’nin, CBÜ Muradiye Kampüsü içinde 111 dönümlük alanda faaliyet göstereceğini söyledi. Saklakoğlu, "Şirketler araştırma geliştirme merkezlerini burada kurabilecekler. Ar-Ge projelerini burada yapacaklar. Üniversite kampüsünün içinde yapılması büyük bir avantaj olacak. Öğrenciler Tekno-Park’taki şirketlerde deneyim kazanacaklar. Öğretim üyeleri de bu Tekno-Park’ta şirket kurup geliştirdikleri teknolojik ürünleri ticarileştirebilecekler. CBÜ Tekno-Parkı’nı hem sanayici hem de üniversite açısından teknoloji merkezi yapacağız" diye konuştu.
TEKNOLOJİ GELİŞTİRME MERKEZİ KURULUYOR
Tekno-Park’ın kurulmasının yanı sıra yeni bir proje daha geliştirdiklerini ve ilgili Bakanlığa başvurduklarını açıklayan Saklakoğlu, Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin (TEK-MER) müjdesini verdi. CBÜ, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Manisa Ticaret Sanayi Odası işbirliğiyle yürütülen projede, hem üniversite öğrencileri hem de dışarıdan gelecek girişimciler firma kurup ücretsiz faaliyet gösterebilecek. Saklaoğlu, "TEK-MER öğrencilerin ve öğretim üyelerinin girişimciliklerinin ön plana çıkarılacağı bir merkez olacak. Firma kuracak olan girişimcilere mekanı üniversite sağlayacak ve girişimcilere ofisler verilecek. Firmalarını kurup geliştirip büyüme noktasına gelinceye kadar ücretsiz şekilde kalacaklar. Dışarıdan gelecek olan girişimcilere de açık olacak. Bin 100 metrekarelik bir alanda kurulacak olan TEK-MER’de özel ofisler olacak. Burada Ar-Ge üreten girişimci firmalar faaliyet gösterecek" dedi.