ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 tarihinde düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 kişinin yakınları, bundan sonra her ayın 28'inde düzenleyecekleri eylemlerle olayı protesto etme kararı aldı.
Uludereli aileler Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, İHD Başkanı Emirhan Uysal ile birlikte ellerinde kaybettikleri çocuklarının fotoğraflarıyla birlikte Şırnak Valiliği önünde toplandı. '2'nci yılında Roboski için adalet', 'Yeryüzü için barış' yazılı dövizler taşıyan aileler sık sık, 'Katiller bulunsun hesap sorulsun' sloganı attı.
Aileler adına konuşan Veli Encü, 792 gün önce meydana gelen olayın detaylarına kadar planlandığını iddia ederek, Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın olayla ilgili 'görevsizlik' kararı vermesinin kalplerinde açılan yarayı kanatmayı sürdürdüğünü söyledi. Encü, şöyle konuştu:
"Yavuz hırsız ev sahibini bastırır' misali kılıfına uydururcasına verilen takipsizlik kararı ile adeta katliamı bir kez daha yaşadık. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uymadığı gerekçesiyle kaçakçılık olarak adlandırılarak katliamın meşrulaştırılmasına gerekçe gösterildi. Tek geçim kaynağımız olmak zorunda bırakılan bu işi yapmayı engellemek için sınıra güvenlik yolu yapımına başlandı. Bizler Roboskililer olarak, failleri belli katliamın sorumluları hesap verene kadar mücadelemizi sürdürecek, devletin meşru saydığı gücüne dayanarak uyguladığı terörün, bizi haklı davamızdan vazgeçiremeyeceğinin bilinmesini istiyoruz. Roboski katliamının hesabının verilmesini, failler ile ilgili hakkaniyete uygun bir yargılama yapmasını istiyor ve ayrıca bundan sonra her ayın 28'nci gününde Roboski katliamını unutturmamak için protesto eylemleri ve açıklamalara devam edeceğimizi bildiriyoruz."
Şırnak Barosu Başkanı Nuşirevan Elçi de Uludereli aileleri demokratik hak arama yöntemlerinden dolayı kutladığını belirterek, şunları söyledi:
"Şimdi Roboski hepimizin bildiği gibi Türkiye Cumhuriyeti'nin en kara lekelerinden biri. Bunu ortaya çıkarmak; devletin en tepeden, en aşagıdakine kadar herkesin sorumluluğudur. Şimdi bu sorumlulukla yaşamak ülkeyi ileriye götürmek, barış sürecini geliştirmek, kesinlikle mümkün değildir ve hepimiz bunun farkındayız. Roboski her zaman ülkede yaşayan 76 milyon insanın arzuladığı barış sürecini de sekteye uğratacağı malumdur. Olayın üçüncü yılındayız. Üçüncü yılda böylesine büyük bir olayın faillerini ortaya çıkarmamak düşündürücüdür. Özelikle bugünü teknolojik imkanlarla, bu günü araştırma imkanlarıyla, şu ana kadar faillerin ortaya çıkarmaması, bence faillerin bilinmediğinden değildir. Olayın örtbas edilmekten kaynaklıdır. Bu arada da yargı büyük bir prestij kaybetmektedir. Şimdi verilen takipsizlik kararı tabi ki onun mahkeme tarafından bozulacağını hepimiz de bekliyoruz, olması gereken de odur. Tersi bir durumda bundan sonra yargının vereceği hiçbir kararı T.C vatandaşı olan 76 milyon insan tarafından her zaman şüphe ile bakılacaktır."
Yapılan konuşmaların ardından bir dakikalık oturma eylemi gerçekleştiren Uludereli aileler, her ayın 28inde eylem yapacaklarını söyledikten sonra olaysız dağıldı.

EK(GG/SS) (FOTOĞRAFLI)