ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 2 yıl önce düzenlenen hava operasyonunda ölen 34 kişinin yakınları, soruşturma dosyasının askeri savcılığa sevk edilmesi üzerine, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde başlattıkları 'Askeri yargı istemiyoruz' imza kampanyasına bugün Şırnak Cumhuriyet Meydanı'nda devam etti.
Uludere İlçesi'nin Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda 34 kişi yaşamını yitirdi. Olayla ilgili soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, görevsizlik kararı vererek, dosyayı Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'na gönderdi. Uludere'nin Gülyazı Köyü'nde bulunan ve kendilerine barış aktivistleri diyen İbrahim Yaylalı ve Meral Geylani öncülüğünde ölen 34 kişinin aileleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde, 'Askeri yargı istemiyoruz' sloganıyla imza kampanyası başlattı. 28 Aralık 2013'te sona erecek kampanyada toplanan imzalar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e iletilecek.
Şırnak Cumhuriyet Meydanı'nda İbrahim Yaylalı, Meral Geylani ve Uludereli aileler tarafından açılan imza kampanyası standı, bir hafta boyunca açık kalacak. Standın açılışında düzenlenen basın açıklamasına yaşamını yitirenlerin yakınları, Yaylalı ve Geylani, BDP İl Başkanı Baki Katar, İnsan Hakları Derneği üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Uludereli aileler adına konuşan İbrahim Yaylalı, olayın üzerinden 100 hafta ve 700 gün geçmek üzere olduğunu belirterek, aralık ayının birinci haftasında kendisi ile Veli Encü'nün yargılanacağını söyledi. Yaylalı, "Hükümet için katliamları yaparken anlamsız olan sınırlar, katliamda yakınlarını kaybetmiş olan ailelerin Roboski katliamın 500'üncü gününde katliam bölgesini görmek ve katliam bölgesine karanfil bırakmak için gittiğinde birden anlam taşımaya başlamıştır. Bugünden sonra da bizim için sınırların hiç anlamı kalmamıştır. Kürt halkını bölen bu sınırları tanımadığımızı biz de ifade ediyoruz. Bu anlamıyla bedeli ne olursa olsun Kürt halkına zorbaca uygulanan sınırlar ile ilgili olan hiçbir mahkemeyi tanımadığımızı bir kere daha buradan deklare ediyoruz. Roboskili ailelere, devlet katliamdan sonra da hiçbir şekilde saldırısını azatmamış, aynı tonda devam etrimiştir. Her türlü aracı, katliamı meşrulaştırmak için kullanmıştır. Buna açıkca söylemek gerekirse aileler ile hükümetin yaptığı görüşmeler de dahil, Emine Erdoğan'dan alın da Başbakan Erdoğan'ın görüşmeleri, alt-üst komisyonlardan tutun da Meclis içerisinde oluşturulan komisyonlara kadar yapılan tüm görüşmeleri Roboski katliamını meşrulaştırmak için kullandılar. En son Meclis İnsan Hakları Komisyonu başkanının görüşleri de, Meclis çözüm heyetinin Roboski'yi görmemesi de, hep katliamı soğutmak ve katliamı meşrulaştırmak üzerine ve asıl Başbakan'ı aklamak üzere kurulu olduğunu gördük" diye konuştu.
Operasyonda yaşamını yitiren 17 yaşındaki Cemal Encu'nun annesi Hazal Encü ve 21 yaşındaki Hamza Encü'nün annesi Kadriye Encü de Kürtçe yaptıkları konuşmalarda, çocuklarının ölümüne neden olanların bulunarak adaletin önüne çıkarılmasını istedi.