TÜRKİYE'nin en önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ'ı yeniden cazibe merkezi haline getirecek yeni teleferik projesinin ilk etabının test seferi yapıldı.
Bursa'nın 50 yıllık sembolü Teleferik, geçen Aralık ayında 'Yap-işlet-devret' modeli ile yenilenmeye başlandı. Teferrüç ile Sarıalan arasındaki bölgede çalışmalar tamamlandı. 4 bin 500 metreden oluşan Teferrüç ile Sarıalan arasındaki test sürüşleri başladı. İlk deneme sürüşünü yapan Büyükşehir Belediye Ak Parti'li Başkanı Recep Altepe, daha sonra çalışmalarla ilgili bilgi verdi.
Bursa'ya kazandırılan en önemli eserlerden birisinin teleferik olduğuna dikkat çeken Başkan Altepe, şunları söyledi:
"Yaklaşık 50 yıldır hizmet veren misafirlerimizi Uludağ'a taşıyan teleferiğimiz, son yıllarda demode ve sıkıntılı çalışır hale gelmişti. Bu yılın içinde de söktük, şimdi yılın sonunda da aynı etabı yenilemiş oluyoruz. Şu anda yaklaşık 4 bin 500 metrelik Sarıalan etabının sonuna geliyoruz. Şu anda jeneratörle 8'de 1 hızla teleferiğimiz hareket edebiliyor. İlk biz denemiş olduk. Şu anda denemesi yapılan ilk eksiklikleri önümüzdeki 1,5 ay içinde tamamlamayı hedefliyoruz."
"YILBAŞINDA AÇMAYI HEDEFLİYORUZ"
Yılbaşında yolcu taşımaya başlamayı hedeflediklerini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Recep Altepe, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugüne kadara başlattığımız çalışma diğerleri gibi engellerle karşılaşmıştı. Bunların aşılması ile birlikte buradaki sıkıntılar da giderilmiş oldu. Şu ana kadar Sarıalan'a ulaşımda engel kalmadı ama eksiklerimizin tamamlanması, Sarıalan'daki yapımızın tamamlanması zaman aldı. Vagonları koyacağımız binamızın ancak 10 gün önce verildi. Şimdi o eksikler tamamlanacak. İstasyonların eksikleri, cevre düzenlemeleri ve diğer düzenlemelerle yıl başına kadar bunlar tamamlanacak. hedefimizi yılbaşına kadar yolcu taşımaya başlamak. Kış sezonunda çalışacak."
"BAHARA KADAR OTELLER BÖLGESİNE ULAŞIMI SAĞLAYACAĞIZ"
Teleferiğin kullanılmaya başlaması ile birlikte yaklaşık 35 kilometrelik yolun 12 dakikada alınacağını söyleyen Altepe, 8 kişilik kabinlerin beklemeden ardı ardına 20 saniyede çalışacağını kaydetti. Altepe, yeni sistemle hızlarının yaklaşık 12 kat artacağını dile getirdi.
Modern, sessiz ve zevkli bir yolculuk yapılacağını söyleyen Altepe, "Oteller etabımız devam ediyor. O pürüzler hallolunca bahara kadar otelleri bölgesine ulaşımı bitirmeyi hedefliyoruz. Yaz aylarında turistleri otellere ulaştırmak, Bursa ekonomisine çok büyük katkısı olacak" dedi.
Altepe, yeni tesislerin karayolu ile ulaşımı azaltacağı için çevreye de olumlu etkisinin olacağını sözlerine ekledi.