Bülent CİVANOĞLU/BURSA, () - BURSA'da yenilenen teleferik projesinin ikinci etabı olan Sarıalan-Oteller Bölgesi'nde yaklaşık 1 kilometrelik hat üzerinde 1000 yakın ağacın kısa süre önce kesildiğini öne süren çevreciler, kesimin durdurulması için daha önce yargı kararı olduğunu, buna rağmen ağaç katliamı yapıldığını iddia etti. Teleferik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul, bunun doğru olmadığını iddia ederek, yürütmeyi durdurma kararı ardından yeni bir idari karar alınarak, direk yerleri için kesim yapıldığını ve bu bölgelerde kesilen ağaç sayısının 200’ü geçmediğini savundu.
Kısa adı DOĞADER olan Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği, Bursa Barosu ve Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi üyeleri, Bursa Büyükşehir Belediyesi önünde basın açıklaması yaparak, yenilenen teleferik projesinin ikinci etabı Sarıalan-Oteller Bölgesi'ndeki yaklaşık 1 kilometrelik alanda 1000'e yakın ağacın kesildiğini öne sürdü. Grup adına açıklama yapan Bursa Barosu avukatlarından Eralp Atabek, teleferik projesinin başlangıcında çok sayıda ağaç kesimi yapıldığı için Orman ve Su İşler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na kesimin durdurulması ve iptali için dava açtıklarını anımsattı. Atabek, şöyle dedi:
"Bu gelişme ardından Bursa 2'nci İdare Mahkemesi, 24 Temmuz 2013 günü 'Yürütmeyi Durdurma' kararı verdi. Ancak, 11 Haziran günü bölgede yaptığımız yeni bir inceleme gezisinde 1000'e yakın ağacın yeni kesildiğini belirledik. 2013'te kesimi yapılan ağaçlar toprak üzerindeki kütükleri kararmış, yaprakları kurumuş ve solmuştu. Yeni kesilen ağaçların yapraları yeşil ve toprak üzerindeki kütükleri özsularını vermeye halen devam etmekte olduğunu gözlemledik."
Mahkeme kararına göre, dava sonuçlanıncaya kadar Uludağ'da her ne gerekçe ile olursa olsun tek bir ağacın dahi kesilmesinin açıkça hukukun çiğnenmesi olduğuna değinen Atabek, "Biz, Uludağ Milli Parkı gibi mutlak korunması gereken bu alanda, bir tane daha ağaç kesilmemesi için elimizden geleni yapacağımızı ve bu hukuksuzluğa ve kanun tanımazlığa karşı suç duyurusu başvurularımızı yaptığımızı ilan ediyoruz" dedi.
”İDDİALAR DOĞRU DEĞİL”
Çevrecilerin ağaç kesimiyle ilgili iddiaları üzerine açıklama yapan Bursa Teleferik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul ise çevrecilerin açtıkları davanın teleferiğin tahsisi ile ilgili olduğunu belirterek, “ Direk yerleri için idare yeni bir karar alındı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylanan bu karar doğrultusunda, Orman Müdürlüğü 6 direğin konulacağı yerlerle ilgili kesim yaptı. Bu alanda kesilen toplam ağaç sayısı 200’ü geçmez” dedi.
Sarıalan ile Oteller Bölgesi arasındaki hattın yılbaşına kadar açılması için çalışmalarını sürdürdüklerini de kaydeden Cumbul, “Şu anda Kadıyayla bölgesinde orman müdürlüğü seyreltme çalışmaları için 45 bine yakın ağacı kesiyor. Seyreltme çalışmalarıyla bizim çalışmalarımız karıştırılmış olabilir. Biz çalışmalarımızı en az ağaca zarar verecek şekilde yürütüyoruz” diye konuştu.


FOTOĞRAFLI