TÜRKİYE’nin en önemli kış turizm merkezlerinden Uludağ’da, sezon öncesi Jandarma, Sivil Savunma ve UMKE ekipleri tarafından yaralı ve mahsur kalanları kurtarmak amacıyla tatbikat düzenlendi. Askeri helikopter destekli tatbikat gerçeğini aratmadı.
Tatilcilerin 'Beyaz Cennet' diye adlandırdığı Uludağ'da sezon öncesi gerçekleştirilen kurtarma tatbikatı nefes kesti. Kaza, kaybolma ve mahsur kalma olayları karşısında 24 saat esasına göre hazır bekletilen İl Jandarma Komutanlığına bağlı Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, ilk olarak senaryo gereği telesiyejde mahsur kalan bir kişinin '156 Jandarma İmdat Hattı'nı aramasıyla harekete geçti. Telefon irtibatı kurularak, panik yapmaması ve küçük hareketlerle kendini ısıtması önerilen kişi, kısa sürede bölgeye intikal eden ve bellerinde taktıkları özel bir ekipman aracılığıyla telesiyeje tırmanan ekipler tarafından, özel makara sistemiyle yere indirildi ve hastaneye sevk edildi.
'BACAĞIM KIRIK, BANA YARDIM EDİN'
Daha sonra, yine senaryo gereği '156 Jandarma İmdat Hattı'nı arayan Muhammet İnci adlı vatandaşın ''Ormanlık alanda kayboldum, galiba bacağımda kırık var, bana yardım edin'' diye yardım istemesi üzerine JAK ekipleri; Sivil Savunma Müdürlüğü ve AFAD ekiplerinin de desteğiyle yaralının bulunduğu bölgenin koordinatlarını belirlemek için düğmeye bastı. İnci'nin telefon numarası 'Acil Çağrı Konum Belirleme Sistemi'ne yüklendikten sonra yeri belirlendi ve koordinatlar JAK timlerine telsizle bildirildi.
Telefonla irtibat kurdukları İnci'den, bölgeden ayrılmamasını, telefon ile jandarmadan başka kimseyle konuşmamasını isteyen ekipler, yaralının bulunduğu bölgeye hareket etti. Arazinin sarp ve engebeli olması nedeniyle İl Jandarma Komutanlığından helikopter desteği talep eden ekipler, arazide gezerken düşerek yaralanan ve kaybolan İnci'yi bulup, ilk önce kırılan ayağı sabitledi. Vücut ısısı düşen İnci, termal battaniyeye sarıldı.
Helikopter gelmeden önce yaklaşık 50 metre aralıklı iki kayalık arasına makara sistemiyle ip gerildi. Bu sırada bir asker sis bombası atarak helikoptere bulundukları yeri görmesi için yardımcı oldu. Helikopterin araziye inmesiyle birlikte yaralıyı sedyeye koyan ekipler, sedyeyi diğer kayaya kadar kaydırma metoduyla ulaştırdı. Sedye ile yürüyen ekipler, daha sonra yaralıyı helikoptere kadar taşıdı. Yaralı Muhammet İnci, helikopter ile Bursa'ya hastaneye yetiştirildi.
Yetkililer, tatbikatın başarıyla sona erdiğini söyledi.