ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TCDD'nin özelleştirileceğini anlatırken, "'Demir yollarını, artık Devlet Demir Yolların'ın tekelinden çıkarıyoruz. Özellikle yük ve yolcu taşımacılığının demir yollarında özel kesim tarafından yapılmasını temin eden çalışma yapıyoruz. Şu an düzenlemeleri arkadaşlarımız hemen hemen tamamladı. Bu çalışmaların ardından sadece Devlet Demir Yolları, firmalardan işletmelerden kira alacak'' dedi.
Bakan Lütfi Elvan, memleketi Karaman'da belediye tarafından verilen iftar yemeğine katıldı. Aktekke Kent Meydanı'nda verilen halk iftarına Bakan Elvan'ın yanı sıra, AK Parti İstanbul Miletvekili Milli Eğitim Eski Bakanı Ömer Dinçer, Karaman Valisi Murat Koca, Karaman Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, ve yaklaşık 5 bin kişi katıldı.
"BİR TEPSİDE SUNULMUŞ BİR ADAY"
Bakan Elvan, yaptığı konuşmada CHP ve MHP'nin gösterdiği cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun 'Bir tepside sunulmuş aday' olduğunu öne sürdü. Elvan, şöyle dedi:
"30 yaşından sonra Türkiye'ye gelmiş, bir süre Türkiye'de kalmış ve daha sonra değişik organizasyonlarda çalışmış. Bir tepside sunulmuş bir aday. Halkın arasından çıkmış bir aday değil. Hala CHP ve MHP kendilerini ihtilal dönemlerinde zannediyorlar."
Bakan Elvan daha sonra Karaman Kalesi'ne geçerek esnafı ziyaret etti. Burada kendisine bir cep Kuran-ı Kerim hediye edilen Bakan Elvan, 3 kez öptükten sonra bu hediyeyi kabul etti. Daha sonra Karaman Polis Evi'nde basın toplantısına katılan Bakan Elvan burada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Elvan, Ekmeleddin İhsanoğlu hakkındaki soru üzerine şunları söyledi:
"Eğer CHP, Cumhurbaşkanı adayı gösterecekse kendi partisinden, pekala tanınmış toplum tarafından bilinen birini aday gösterebilir. MHP keza öyle. Kendi içinden Türkiye'nin tanıdığı sevdiği birini aday olarak gösterebilirdi. Ama bunları tercih etmediler. Birileri hazırladı, pişirdi ve bunların önüne sundu; 'Sizin adayınız Ekmelettin İhsanoğlu' dedi. Şimdi ben aynı soruyu yine soruyorum. CHP Genel Başkanı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önceki süreçte acaba sayın Ekmeleddin İhsanoğlu ile bir teşrik-i mesaisi oldu mu? Bir araya geldiler, sohbet ettiler mi, birbirlerini tanıdılar mı?. Birbirlerini ne derece biliyorlar. Aynı soruyu MHP Genel Başkanı içinde soruyorum. Varsa açıklasın; 'Eskiden beri biz bu arkadaşlarımızı, adayımızı tanıyoruz' desinler. Ben tanımadıklarını düşünüyorum. Yani kendi adaylarını bile tanımıyorlar. Özgeçmişi üzerinden aday gösterilmez, halkın da tanıması- bilmesi lazım. Şu anda vatandaşa sorduğumuzda kim tanıyor?"
EMNİYETTEKİ OPERASYONLAR
Polisleri yönelik yapılan operasyonla ilgili soru üzerine de Bakan Elvan, suç işleyen herkesin bunun hesabını vereceğini, devlet yapısı, hiyerarşik, hukuk, yasa düzeni içerisinde farklı bir yapı oluşturamazsınız. Devletin düzeni ne ise o düzene uymak zorundasınız. Eğer birileri yasa dışı telefon dinmesi yapmışsa ki bunları 17 Aralık, 30 Mart tarihleri arasında son derece çok sayıda yasa dışı dinlemeleri ekranlardan da izlediniz. Montajlanmış, yasa dışı ses kayıtlar vs. Bunları bizim kabul etmemiz mümkün değil. Yapılacak her şey yasal olmalı" diye konuştu.
DEMİRYOLLARI ÖZELLEŞTİRİLECEK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TCDD'nin artık devlet tekelinden çıkarılacağını, özellikle yük ve yolcu taşımacılığının demir yollarında özel kesim tarafından yapılmasını temin eden çalışma yaptıklarını anlattı. Bakan Elvan, şu bilgileri verdi:
"Şu an düzenlemeleri arkadaşlarımız hemen hemen tamamladı. Bu çalışmaların ardından sadece Devlet Demir Yolları, firmalardan işletmelerden kira alacak. Örneğin yük taşımacılığı yapmak isteyen herhangi bir firma bunu yapabilecek. Devlet Demir Yolları da alt yapısı kendisine ait olması nedeniyle altyapı kirasını alacak. Oldukça kapsamlı bir alan. 2015 yılında inşallah bu çalışmaları işletmelerimize açmayı düşünüyoruz. Özellikle yük taşımacılığı önem arz eden işletmeler. Yatırımcılar yük taşımacılığında demiryollarının artık serbestleştirilmesi, lireballeştirilmesini istiyor. Bu yönde çok yoğun talepler var."
"HACI BAYRAM VELİ'Yİ EYÜP SULTAN'LA BULUŞTURUYORUZ"
Ankara -İstanbul  arasındaki Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinin başlaması ve bayram süresince yapılacak ücretsiz seferlerle ilgili açıklama yapan Bakan Elvan, 'gündei ortalama 5 bin yolcu taşınacağını 6 geliş ve 6 gidiş olmak üzere 12 sefer düzenleyeceklerini anlatırken, şöyle dedi:
"İlk hafta ücretsiz olacak. Genel Müdürlüğümüzden bilgi aldım. Çok ciddi bir izdiham olduğunu söyledi. Türkiye için gerçekten önem arz eden bir büyük mega proje. Çünkü Türkiye'nin iki büyük kentini birbirine bağlayan en önemli hızlı tren hattımız oldu. Vatandaşlarımızıh Ankara ile İstanbul arasında çok daha rahat ve süratle ulaşımlarını sağlayacak. Bu projeyle işte Hacı Bayram Veli'yi Eyüp Sultan'la buluşturuyoruz."
"SABOTAJLARA KARŞI TEDBİRLİYİZ"
Bakan Elvan, YHT seferleri için sabotajlar olup-olmadığı sorulunca dikkatli ve temkinli olmak zorunda olduklarını kaydederek Ankara İstanbul YHT hattından rahatsız olan kesimler var. Bunu bazı gazetelerde görmeniz mümkün. Çok önemli bir açılış gerçekleştiriliyor. O açılışın hiç önemi yokmuş gibi sadece işte 'İlk seferinde hızlı tren arıza yaptı' diye manşetler atılıyor. Biz o gün orada maksimum 12- 15 dakika kaldık. Ama o 15 dakika birileri tarafından 45 dakikaya çıkarıldı. Bunlar maksatlı yapılan haberler. Onları da anlıyorum. Ama halkımız bu yaptıklarımızı görüyor. Bizim muhatabımız halkımız. Destek verdikleri sürece biz geceli gündüzlü çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Elvan, Türkiye'nin kendi milli yüksek hızlı trenini yapmaya başladığını, tasarımını bitirdiklerini, detay çalışmaların yapıldığını vurgulayarak, "Burada Bakanlığımız, TÜBİTAK ve İstanbul Teknik Üniversitesi birlikte çalışıyor. İnşallah Eskişehir'de yüksek hızlı trenimizi üreteceğiz. Ancak onu üretmeden önce bizim yine hızlı trene ihtiyacımız var. Çünkü üretmek biraz zaman alacak. Onunla ilgili de önümüzdeki dönemlerde bir ihaleye çıkacağız. O ihalede de yüzde 51'i Türkiye'de üretilen ürünlerden malzeme olmak üzere Türkiye'de tesis kurulmasını isteyeceğiz. Yüksek hızlı tren satmak isteyen firmaya, 'Geleceksiniz. Türkiye'de tesisini kuracaksın. Yüzde 51'de yerli ürün olacak' diyeceğiz. Bunu gerçekleştirirken de buna paralel olarak da inşallah Yüksek Hızlı Trenimizin üretimine de başlayacağız" dedi.