VAN'ın Muradiye İlçesi Ünseli Beldesi Belediyesi'nde çalışan 17 kişi, 1 yıldır düzenli ücret alamıyor. İşçiler, büyük mağduriyet yaşadıklarını ve sıkıntılarının giderilmesini isterken, Ünseli Belediye Başkanı Ak Partili İshak Polat, kendisinin de bu ay maaş alamadığını söyledi. Sıkıntının giderilmesi için 160 bin liraya ihtiyaçlarının olduğunu belirten Polat, "Mart ayı sonrasında kapatılacak olan belediyeden borçlu olarak ve özellikle kul hakkıyla ayrılmak istemiyorum" dedi.
Muradiye İlçe merkezin 26 kilometre uzaklıkta bulunan Ünseli Beldesi'nde belediyede çalışan 17 kişi, bir yıldır düzenli ücret alamadıklarını ileri sürererek bu duruma tepki gösterdi. 1 yıldır ücretlerinin sadece bir bölümünü aldıklarını, bu ay ise hiç maaş almadıklarını belirten işçiler, belediye binası önünde yaşadakları sıkıntılarını anlattı. Öğrenci okuttuklarını, hastalarının olduğunu, banka kredilerinin bulunduğunu ve bu kredi borçlarını ödeyemediklerini ifade eden işçilerden Kemal Taş, bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini istediklerini belirterek, "Belediye başkanına mağdur olduğumuzu defalarca söyledim. Okuyan çocuklarımızın ihtiyaçlarını karşılayamıyoruz. Bankalardan kredi çekmişiz taksitlerimizi ödeyemiyoruz, bize maaşlarımızı tam olarak verin dedim. Başkan ise bu ay değil diğer ay diye diye bizi oyalıyor. Bu yıl sadece 2 tam maaş almışız. Diğer aylar hep yarım maaş aldık. Bu da bizim ihtiyaçlarımızı karşılamıyor. Tüm söylemlerimize rağmen bir sonuç alamıyoruz" dedi.
İşçi Şahabettin Arvas, yaşadıkları sıkıntıları incelemesi için müfettiş görevledirilmesini istediklerini belirtirken, Nurettin İnci ise Belediye Başkanı İshak Polat tarafından belediyeden alacaklı olduğuna dair kendisine verilen belgeyi göstererek, "Benim 11 nüfusum var, iki kızım üniversite kazandı. Mağduriyetim nedeniyle okutamadım. Şimdi ise 4 öğrenci okutmaya çalışıyorum. Başka bir gelirim yok. Çocuklarım bir Allah'a, bir de benim maaşıma bakıyorlar. Benden başka çalışanım yok. Kendisi tarafından bana verilen resmi belgede 19 bin 711 TL alacaklı olduğuma dair bir belge var. Ancak paraya gelince yok. Yaşadığımız bu sıkıntıların artık giderilmesini istiyoduz" dedi.
KUL HAKIYLA AYRILMAK İSTEMİYORUM
Belediye Başkanı İshak Polat ise sıkıntının kendisinden önceki belediye başkanlarından kaynaklandığını ifade etti. Polat, daha önceki dönemlerde, önce 5, ardından da 19 işçinin işten çıkarıldığını, bu işçilerin açtıkları davaları kazandıklarını ve belediyenin imkanlarıyla alacaklarını ödeyemedikleri için icralık olduklarını söyledi. Polat şunları söyledi:
"Belediyemizin geliri 70 bin TL, hak sahibi olan işçilere ödenmesi gereken ise 450 bin TL. Bu meblağın 100 bin TL'sini önceki belediye başkanı ödedi. Geriye kalan 350 bin TL için bankadan kredi çektim. Bu meblağ tekrar 500 bin TL'ye kadar çıktı. Bunca sıkıntıya rağmen maaşları ödemeye çalıştım. Büyükşehir Belediye yasası nedeniyle hisselerimizde de düşüş oldu. Gelen ödenek ise hizmet ve maaşlara yetmediği için son birkaç ay düzenli maaş ödemesi yapılamıyor. Bu ay kendim dahi hiç kimse maaş alamadı. Bu durum karşısında çok özgünüm. Ben de personelin halini görünce kahroluyorum. Böyle şeyler karakterime de çok ters düşmektedir. Önceki iki dönem belediyenin işten çıkardığı ve mahkeme sonucu hak sahibi olan bazı personelin avukatları nezdinde icra yoluyla hesaplarımıza bloke konuldu. Elimiz kolumuz bağlandı. Maliye Bakanı Yardımcısıyla bizzat görüşerek yardım talebinde bulundum. Belediyemizin zaten 17 çalışanı var, 160 bin TL gönderilirse bütün sıkıntılar ortadan kalkacak. Mağdur olan 17 kişinin mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililerden yarım bekliyorum. Mart ayı sonrasında kapatılacak olan belediyeden borçlu olarak ve özellikle kul hakkıyla ayrılmak istemiyorum."