İŞÇİLER TEPKİLİ
Ücretlerinin hesaplarına yatmadığını görünce eylem kararı alan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin çalışanı bir grup, saat 11.00'de Hükümet Konağı önüne gelip, ölen arkadaşları için saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okudu. Grup adına basın açıklamasını yapan Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden-İş) Ege Bölgesi 3 Nolu Şube Başkanı Cafer Bülbül, "Soma'ya gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şehit yakınlarının ve madencilerin mağdur olmayacağını söyledi. Bakanlar da kimsenin mağdur olmayacağını söyledi. Maalesef, sağ kalan madenci arkadaşlarımız açlıktan ölmek üzere" dedi. İşçilerin sadaca değil ücretlerini istediğini belirten Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Şimdi soruyoruz maaşlarımız nerede? Yetkililer nerede? Biz sadaka istemiyoruz, emeğimizin karşılığını istiyoruz. Biz en kısa sürede işyerlerimizde güvenli şartlarda çalışmak istiyoruz. Şimdi soruyoruz madenler kapalı olduğu sürede tam maaş ödenecek diyenler nerede? Çalışmadıkları süreçte işsizlik fonundan net maaşları ödenecek diyenler nerede? İşçi burada, devlet nerede? 301 şehit madenci yakınının ivedilikle işe alınmasını talep ediyoruz."
İŞÇİLER YOLU 2 SAAT ULAŞIMA KAPATTI
Yaklaşık 30 dakika Hükümet Konağı önünde oturma eylemi yapan işçiler, 'İşçiyiz haklıyız, söke söke alırız', 'Esnaf uyuma, madencine sahip çık' ve 'Maşlarımızın yatmasını istiyoruz' sloganları eşliğinde Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) önüne yürüdü. Grup, ELİ Müdürü Hakkı Duran'ı dışarı çağırdı. Olumsuz yanıt veren Duran ile grup arasından seçilen üç işçi, işletme içinde görüştü. Görüşmeden tatmin olmayan işçiler, bir süre slogan attıktan sonra bu sefer Beşyol Mevkii Madenci Heykeli'nin önüne hareket etti. Heykel önüne gelen grup İzmir- Bergama Karayolu'nu trafiğe kapadı. Yaklaşık 1.5 saattir buradaki bekleyişini sürdüren işçileri ikna etmek için Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, yanlarına geldi. İşçilerin ücretlerinin yatmadığını söylemesi üzerine Atçı, yetkililerle görüşeceği sözünü verdi. İşçiler yolu açmazken, polisin grubu uzaktan takip ettiği görüldü. Ulaşıma kapanan yolda araç kuyruğu oluşmaması için de polis trafiği başka bir güzargahtan vermeye başladı.
Kaymakan Bahattin Atçı'nın işçilerle görüşmesi sonrası, 2 saat ulaşıma kapalı kalan yol tekrar açıldı. İşçiler ve Kaymakam Atçı, Cengiz Topel Meydanı'ndaki Soma Kaymakamlığı'na gitti. Konuyla igili açıklama yapan Atçı, "TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanı ile telefonla görüştüm. Komisyon Başkanı bir toplantı yapacaklarını söyledi. Toplantıda maaşların firma tarafından yatırılmaması halinde devletin ne yapabileceğinin görüşüleceği ifade edildi" diye konuştu.

SOMA (Manisa), ()

FOTOĞRAFLI