ÜNİVERSİTELERARASI Kurul toplantısının 217'si, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin (YYÜ) ev sahipliğinde yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu bilim insanların özlük haklarının iyileştirimesini istedi. Ancak toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın esprileri damgasını vurdu. Konuşması sırasında uyuklayan bilim adamlarını gören Bakan Avcı'nın, "Ben de sıkıcı konuşmalar yapıyormuşum. O hocalara imrendim" demesi salondakileri güldürdü. 
Cengiz Andiç Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, 175 üniversiteden rektörler ve her üniversiteden bir bilim insanı katıldı. Toplantı Eğitim Fakültesi Müzik bölümü korusunun mini konseriyle başladı. Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, üniversitenin deprem sonrası tamamen değiştiğini ve güçlendirildiğini söyledi. 
'ÜNİVERSİTELERİN ÜLKE DIŞINDA KAMPUS AÇMALARI'
Daha sonra kürsüye çıkan Süyeyman Demirel Üniversitesi Rektörü ve Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, akademik personelin özlük haklarının düzeltilmesini istedi. Yeni üniversitelerin açılmasını desteklediklerini belirten Prof. Dr. İbicioğlu, yüksek öğrenimde dünya dinamiklerinin dikkate alınması gerektiğini söyledi. Prof. İbicioğlu, "Türkiye, kendi içinde ve dışındaki paradigmaları yeniden tanımladı. Dünya dengelerinde değer gören bir ülke haline geldi. Bu anlamda bizler uluslararası öğrenci kabulünün farkındayız. Ancak üniversitelerimizin, ülke dışında kampüs açmalarının önünde yasal engeller olduğunu belirtmek istiyoruz. Bu engellerin kaldırılmasını istiyoruz" dedi.
BAKAN AVCI: ÖZLÜK HAKLARI GÜNDEMİMİZDE
Akademik personelin özlük haklarının iyileştirilmesi konusunun hükümetin gündeminde olduğunu belirten Bakan Nabi Avcı şöyle konuştu:
"Ne yazık ki üniversitelerimiz ciddi anlamda nitelik kaybı yaşıyor. Öğretim görevlilerinin özlük hakları gerilemiştir. Yıllara yayılan bir analiz yapıldığında gerçekten üniversitelerimiz nitelikli eleman cezbetme konusundaki güçlerini kaybettiği görülüyor. Burada ciddi bir zaaf var. İnşallah imkanlar ölçüsünde en azından bunu durdurmak ve sonra da daha ileriye taşımak konusunda bir hassasiyet var. 
BAKANDAN ESPRİLER
Bakan Avcı konuşmasının sonuna doğru salondaki bilim insanlarının uyuduğunu görünce espri yaptı. Bakan Avcı, "Salona baktığımda ben de sıkıcı konuşmalar yapabiliyormuşum. Bazı hocalara baktığımda o rahatlığı gördüğümde o hocalara imrendim" deyince, salondan kahkahalar yükseldi.
Daha sonra plaket törenine geçildi. ÜAK Başkanı Prof. Dr. İbicioğlu'na günün anısına plaket veren Bakan Avcı, "Ben siyasete girmeden önce aday olduğum dönemde Adapazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı plaket alıp vermeyi bilmediğimi söyledi. Bana 'siz plaket alıp verirken muhatabınla konuşuyorsunuz. Oysa o sırada fotoğraf çekiliyor' dedi. Ben de ne yapmak lazım diye sordum. O da, 'Plaket elde sağ ayak önde fotoğrafçılara dönmek lazım' dedi. Ben de şimdi onu yapayım fotoğrafı çektirelim" diye espri yaptı. Bu sözler ÜAK Başkanı Prof. İbicioğlu ile birlikte salondakileri  kahkahalara boğdu.
Plaket töreninin ardından ilk sunum yapıldıktan sonra kapalı oturuma geçildi.