İZMİR'deki Gezi Parkı eylemleri sırasında attıkları tweetler nedeniyle haklarında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 29 kişinin yargılanmasına devam edildi. Tutuksuz sanıklardan 3'ünün katıldığı duruşmada, 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Abdulkadir Certel, son yargı paketiyle, sulh ceza mahkemelerinin kapatıldığını ve bu nedenle karar verme yetkilerinin bulunmadığını belirtti. 
Birçok ile yayılan İstanbul Taksim'deki Gezi Parkı protestoları sırasında, İzmir'de de geçen yıl 5 Haziran'da, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, örgütlü suçlar soruşturma bürosunda görevli savcının talimatıyla harekete geçti. Attıkları tweetlerle, insanları yasadışı davranmaya teşvik ettikleri iddia edilen 38 kişi gözaltına alındı. Soruşturma yaklaşık 7 ay sürdü. Birbirini tanımayan bu kişilerden 29'u hakkında, halkı kanunlara uymamaya tahrik ettikleri iddiasıyla 3'er yıl hapis cezası istemiyle İzmir 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.
Başbakan Erdoğan'ın adı tek mağdur olarak iddianamede yer aldı. Kentte 33 banka, 17 ATM, 75 işyeri, 10 ev, 20 polis otosu ve 31 otomobilde hasar meydana geldiği iddianamede yer alırken, sanık olarak gösterilen kişilerin bu olaylara bizzat katıldıklarının tespit edilemediği belirtildi.
İzmir'deki Gezi eylemleri sırasında Twitter üzerinden haberleşmeleri örgüt kapsamında değerlendirilen 29 kişinin yargılanmasına bugün devam edildi. Duruşmaya tutuksuz yargılanan sanıklar Seray Yiğenler, Egemen Çiğnek ve Irmak Kara ile avukatları ile Uluslararası Af Örgütü üyeleri Andrew Gardner ve Johannesvon Ahlefled gözlemci olarak katıldı.
1'inci Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Abdulkadir Certel, sanıklar Yiğenler ve Çiğnekli'ye ceza almaları durumunda Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 231. maddesinin (Hükmün açıklanmasının geri bırakılması) uygulanıp uygulanmaması konusunda muvafakat edip etmediklerini sordu. İki sanık da muvafakat ettiklerini söyledi. Bazı sanık avukatları hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul ederken, bazıları da müvekkileriyle görüştükten sonra görüşlerini belirteceklerini söyledi.
Sanıklar Can Büyükkalan ve Özge Ünlütezcan'ın avukatı Hatice Hande Atay, Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak'tan alınan 30 sayfadan oluşan bir değerlendirmeyi mahkemeye sundu. Atay, bu görüşlerin kabul edilmesini ve hazırlayan kişilerin tanık olarak dinlenmesini istedi.
Hakim Certel, sanık Efecan Karakış hakkındaki yakalama kararının devamına, bazı sanıkların avukatlarının CMK'nın 231 maddesi ile gilgil beyanda bulunmaları için süre verilmesine, Avukat Hatice Hande Atay'ın, Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak'ın tanık olarak dinlenlerinin reddine, savunma dilekçesinin ise kabulüne karar verdi.
Hakim Abdulkadir Certel, geçen 28 Haziran'da yürürlüğe giren 6545 sayılı yasa gereği sulh ceza mahkemelerinin kapatıldığını, dosyaların asliye ceza mahkemelesine devredilmesi gerektiğini, bu konuyla ilgili kararın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından verileceğini belirtti. Kurul tarafından bu konuda bir karar verilmesinin beklenmesine karar verip, duruşmayı eylül ayına ertedi.

FOTOĞRAFLI