Özgür ARSLAN / İSTANBUL, () TÜRKİYE'nin de içinde bulunduğu 44 ülkede, 15 yaş grubu öğrencilerin gerçek hayatta karşılaşabilecekleri problemleri çözme yeteneklerini analiz eden OECD'nin 'PISA 2012 Sonuçları, Yaratıcı Problem Çözme Becerileri' başlıklı raporu açıklandı.
Türk Sanayicileri ve İşadamharı Derneği (TÜSİAD) Genel Merkezi'nde düzenlenen raporun Türkiye tanıtım toplantısında konuşan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, PISA sonuçlarını değerlendirdi. Teknolojik gelişmelerle bilgiye erişimin de kolaylaştığını belirten Yılmaz, şunları söyledi:

"20. yüzyılın son dönemlerinde hayatımıza giren teknolojik gelişmeler her yere daha hızlı ulaşmamızı, herkesle anlık iletişim kurmamızı sağladı. En önemlisi de bilgiye erişimimizi kolaylaştırdı. Düşük beceri gerektiren işlerin otomatikleşmesiyle rutin nitelikteki bilişsel becerilere olan talep azaldı. 21'inci yüzyıl ekonomilerinin ihtiyaç duyduğu beceriler değişime uğradı. Eriştiği bilgiyi analiz eden, hayatta karşılaştığı alışılmadık problemleri akılcı bir şekilde çözebilen bireylere ihtiyacımız var artık. Yüksek becerilerini geliştirmiş, problem çözme yeteneğine sahip, eleştirel ve analitik düşünebilen bireylere ihtiyaç var. Bilgiye erişimin kolay olduğu günümüzde öğrencilere bilgi aktarımlı bir eğitimden ziyade arama motorlarından elde edemeyecekleri becerileri kazandırmamız gerekiyor. Ne iş olsa yaparım ya da nasılsa işe girince öğrenirim gibi düşünceler daha sıkı rekabetin olduğu iş dünyasında artık geçersiz ve kabul edilebilir değil."

"TÜRKİYE, YARATICI PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÖLÇÜMÜNDE 44 ÜLKE ARASINDA 34. SIRADA"
Araştırma sonuçlarından dikkat çekici başlıkları değerlendiren Yılmaz, şöyle konuştu: 

"15 yaş grubu öğrencilerin yaratıcı problem çözme becerileri ölçümünde Türkiye, 44 ülke arasında maalesef 34. Sırada. Öğrencilerimizin sadece yüzde 2.2'si, 5. Ve 6. Düzeyler olarak tabir edilen en üst düzeyde problem çözme becerilerine sahipler ve karmaşık problemleri çözebilme kabiliyetindeler. Bu düzeydeki öğrencilerin OACD ortalaması bizim yüzde 2.2'ye karşılık, yüzde 11. Öte yandan günlük hayatta karşılaştıkları ve yaratıcılık gerektirmeyen basit problemlerle baş edebilme becerisini temsil eden en alt düzey, birinci düzey ve altı beceri seviyesindeki öğrencilerimizin oranı ise bir ve altı, yüzde 36'yı buluyor maalesef. Bu oranlar bize üst düzeyde problem çözme becerilerine sahip gençlerimizin oranını ivedilikle arttırmamız gerektiğinin, bu konuda bir alarm olduğunu göstermektedir."

"MESLEK LİSELERİ KONUSUNDAKİ ISRARIMIZIN ÖNEMİ BİR KEZ DAHA ORTAYA ÇIKIYOR"
Araştırma sonuçlarına göre meslek lisesi öğrencilerinin yaratıcı problem çözme konusunda genel lise öğrencilerine göre daha başarılı olduğunu söyleyen TÜSİAD Başkanı Yılmaz, şöyle devam etti:

"Araştırmanın dikkat çekici sonuçlarından biriyse ülkemizde benzer matematik, fen ve okuma becerisi seviyelerinde bulunan meslek lisesi ve genel lise öğrencileri dikkate alındığında, meslek lisesi öğrencilerinin yüzde 63'ünün yaratıcı problem çözme performansının genel liselerde okuyan öğrencilerinden daha başarılı olduğudur. Hem de beğenmediğimiz, seviyesi çok düşük meslek liseleri. Demek ki meslek liseleri konusundaki ısrarımızın önemi bir kez daha ortaya çıkıyor. Mesleki eğitim programlarında olan öğrencilerimiz, uygulanan müfredat ve öğretim yöntemleriyle gerçek hayattaki problemlere bir nebze daha iyi hazırlanabiliyorlar. Bu veri aynı zamanda ülkemizde genel akademik derslerin, öğrencilerin problem çözme becerilerini yeterince geliştirmediğini ve desteklemediğini gösteriyor."

ÖA  (MK) (FOTOĞRAF)