TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça siyasette daha fazla kadın görmek istediklerini belirterek, "Parti yöneticilerinin 30 Mart'ta önümüze getirdikleri listenin yüzde 94 oranla erkek adaylardan oluşuyor. Bizim kadınlarımız çağdaş eğitim olanaklarının tamamına sahip olacaklar ki, daha donanımlı nesiller yetişebilsin" dedi.
TÜRKONFED tarafından Diyarbakır'da düzenlenen 'İş dünyasında kadın raporu değerlendirme Çalıştayı'na Ak Parti Diyarbakır Milletvekili ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Galip Ensarioğlu, Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten, TÜNKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Onatça, iş kadınları ve iş adamları katıldı. Onatça, kadının toplum ve iş dünyasındaki önemini vurgulayıp, çalıştayın sonunda çok iyi sonuçlar çıkacağını belirterek, şöyle dedi:
KADINLARLA YÜRÜNMEZSE TÜRKİYE HEDEFİNE VARAMAZ
"Çok önemli ve zor bir gündem geçiriyoruz. Saat başı olmuyor ki, gündem değişiyor. Bu gerginlikler hepimizi üzerek, hepimizin işine ve yaşamına yansıyor. Biraz düşünüyorsunuz, bu gündemin bu hale gelmesinde bir tane kadın yok. Biz niye diyoruz kadın bereket, huzurdur. Kadın bizi çağdaş medeniyete taşıyan kişidir. TÜRKONFED, bugüne kadar kadını bugüne kadar ayrı bir yere koymuştur. Gerçek şu ki, Türkiye, en değerli kaynağı kadınlarıyla birlikte yürümediği sürece arzu edilen hedefe asla varamayacaktır. Toplam istihdamdaki yüzde 23'lük kadın oranı yine yüzde 7'ler seviyesindeki kadın girişimcilerle Türkiye'nin ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmesi mümkün değil. Kısacası Türkiye kadın kaynağını değerlendiremiyor. Maalesef, eğitim ortalaması 6.5 yıl olan bir ülkemiz var. Gelişmiş ülkelerde eğitim ortalaması 15 yıla kadar çıkıyor."
KADINLARIN EĞİTİMDÜZEYİ ÖNEMLİ
Onatça, kadınların siyasetçilerinin sayılarının artması gerektiğini belirtti. Kadınların sosyal yaşam ve iş hayatında yeterince etkin olamayışında, eğitimin etkisinin olduğunu hatırlatan Onatça, "Diyarbakır'ın, Şanlıurfa ile birlikte eğitim ortalaması Türkiye ortalamasının da çok altında, 4.3 yıllık eğitim ortalamasında kadınların daha düşük oranda eğitim aldığını da düşünürsek tablomuz oldukça vahim. Yine, Diyarbakır, marka üretme, marka tescilinde de 81 kent arasında 57'nci sırada. Patent alanında durum daha da vahim. Diyarbakır'ımız patent başvurusunda 81 kent arasında 64'üncü sırada. Bizim kadınlarımız çağdaş eğitim olanaklarının tamamına sahip olacaklar ki, daha donanımlı nesiller yetişebilsin. Daha çağdaş, daha özgür ve daha icatçı bireyler, eğitim seviyesi yüksek bir toplum ve kadınlarla mümkün olabilecek" dedi.
BDP'Yİ KUTLAMAMAMIZ GEREKİYOR
Siyasette de daha fazla kadın görmek istediklerini söyleyen Onatça, eşbaşkanlık sistemi gündeme geldiğinde, kendilerinin ilk sözünün "eş başkan kadın olmalı" olduğunu söyledi. Onatça, "Bütün bu söylemlerimize ısrarlarımıza rağmen siyasette erkek egemenliği konusunda yeterli adımları atamadık. Yaklaşan yerel seçimlerde kadın penceresinden baktığımızda yine iç açıcı bir tablo yok. Parti yöneticilerinin 30 Mart'ta önümüze getirdikleri listenin yüzde 94 oranla erkek adaylardan oluşuyor. İktidar partisinin belirlediği kadın belediye başkan adayı sayısı sadece 15, CHP'de 52, MHP'de 36. Burada BDP'yi kutlamamaz gerekiyor. BDP'nin 30 belediye başkan adayı var. Bununla birlikte eş başkanlık sistemini uygulamaya geçiren BDP, kadın adaylar oranını yüzde 44.50'ye çıkarmış durumda" diye konuştu.

CA(GG/AAA)(FOTOĞRAFLI)