Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, () - TÜRKMENELİ Derneği Federasyonu Genel Sekreteri Dr. Aydın Beyatlı, IŞİD'in, Kerkük'ün Havice ve Yenice ilçelerini de ele geçirdiğini söyledi. Beyatlı, ''Aldığımız habere göre Yenice İlçesi'nin de düştüğü ve 2 şehit verdiğimizi, Havice İlçesi'ni ele geçirdiklerini öğrendik. Bu Kerkük'te de ciddi bir korku yaratmaktadır'' dedi.
Konya Numune Hastanesi'nde görev yapan Türkmeneli Derneği Federasyonu Genel Sekreteri Dr. Aydın Beyatlı, Irak'ta IŞİD'ın terör faaliyetlerinin yıllardır sürdüğünü kaydetti. Dr. Beyatlı, ''Özellikle son haftalarda gerek Irak'ın orta kesiminde gerekse Türkmeneli bölgesinin kuzeyinde ve Musul etrafında çok ciddi terör faaliyetleri sürmekteydi. 6 bin kişilik terör örgütü ile Musul'u kısa sürede düşürmesi düşündürücü" dedi.
Irak'ın tüm kesiminde bugün bir korkunun hakim olduğunu kaydeden Dr. Aydın Beyatlı, şunları söyledi:
"Özellikle Musul'da yaşayan 500 bine yakın Türkmen adeta boşluk içinde. Bazıları, Zaho, Duhok, Kerkük ve Erbil'e göç etmektedir. IŞİD'in hapishaneyi basması, terörist ve katilleri bırakması Musul halkını daha da korkulu bir ortamla karşı karşıya bırakmıştır. Bugün IŞİD'ın eline yalnız bankalardaki mali güç geçmedi. Aynı zamanda askeri ve sivil havaalanlarındaki uçakların da eline geçmesi, komşu ülkeleri de ciddi şekilde tehlikeye sokmuştur. Bugüne kadar son 2 günde Türkmeneli bölgesinde ve Musul'da pek çok Türkmen şehit edilmiştir.''
TÜRKMENLERİN SİLAH GÜCÜ YOK
Beyatlı, Irak'ta tek silahlı gücü olmayanın Türkmenler olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Irak'ta tek güvenlik gücü olmayan, kendini savunacak bir silahlı gücü olmayan Türkmenlerdir. IŞİD, Musul'dan sonra Kerkük'ün ilçelerini de işgal etti. Bizler Irak'ta yaşayan Türkmenler, hiç bir zaman toprağımızı bırakıp kaçacak değiliz. O topraklar bizde bin seneden beri var. IŞİD gibi, PKK gibi veya başka terör örgütlerinin orada terör estirmeleri bizi hiç bir zaman yıldırmayacağı gibi, bizi de bu topraklardan uzaklaştıramayacaktır.''
Türkmenlerin tek güvencesinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti olduğunu belirten Beyatlı, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bölgede en güçlü ülkelerin başında gelmektedir. Biz Türkiye Cumhuriyeti devletinin askerini alıp, bölgeye gelmesini ve oradaki bataklığa saplanmasını istemeyiz. Ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin güçlülüğü, uluslararası düzeyde ağırlığını hissettirmeli. Gerekli girişimlerde bulunmalıdır" dedi.
Irak'ta yaşayan 3.5 milyon Türkmenin, Türkiye dışında hiç bir destekleyicisinin olmadığını belirten Dr. Beyatlı, "Bugün 3,5 milyon Türkmen çok zor günü yaşıyor. Lice'de Türk bayrağı indirildiği gibi bugün Türkmeneli bölgesinde, Musul ve Kerkük toprakları da zora girmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nefesini hissetmek istiyoruz. Desteğinin arkamızda olmasını istiyoruz. Ordusuyla gelmesini istemiyoruz. Biz orada gereğini yaparız'' diye konuştu.

MKY(İA/ESM) (FOTOĞRAFLI)