Ferit ASLAN- Bayram BULUT/ERBİL, () - IRAK Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu üyesi ve Yerel Kürt Parlamentosu Türkmen Milletvekili Aydın Maruf Selim, IŞİD’in Sincar’a saldırmasından sonra daha önce Telafer’den Sincar Dağı'na kaçan 2 bin Türkmen’in Ezidi Kürtlerle birlikte halen ölüm kalım mücadelesi vererek kurtarılmayı beklediğini söyledi. Selim, IŞİD’in Musul saldırısından sonra Musul ve Telafer’den kaçan 50 bin Şii Türkmen’in ise uçak ve karayoluyla Irak’ın güneyine taşındığını ve bunu karşı olduklarını bunların geri getirilmesini istediklerini söyledi.
IŞİD’in 9 Haziran’da Musul’a, 2 Ağustos’ta ise Sincar’a girmesini ve bu saldırıların Irak’taki Türkmenleri nasıl etkilediği ile ilgili muhabirine açıklamalarda bulunan Irak Türkmen Cephesi Yürütme Kurulu üyesi ve Yerel Kürt Parlamentosu Türkmen Milletvekili Aydın Maruf Selim, 2 bin Türkmen’in halen Sincar Dağı'nda kurtarılmayı beklediğini söyledi. Selim, IŞİD saldırılarının Türkmenler için zor bir süreç olduğunu, Türkmenler bu bölgede iki defa göçe maruz kaldığını belirterek, “Çünkü Musul ve Telafer saldırılarından sonra buralardan kaçan Türkmenler Sincar'a kaçmıştı. IŞİD’in Sincar’ı işgal etmesinden sonra Türkmenler Ezidi Kürt kardeşlerimiz ile bir kez daha zorunlu göçe maruz kaldı" dedi.
"2 BİN TÜRKMEN KURTRILMAYI BEKLİYOR"
Türkmen Cephesi'nin Milletvekili Aydın Maruf Selim, IŞİD’in Sincar saldırısı ile birlikte Türkmenlerin Ezidilerle beraber Sincar Dağı'na kaçmak zorundu kaldığını ifade ederek şöyle dedi:
"İşte son zamanlarda 50 bini aşkın Ezidi toplumu oraya kaçmak zorunda kaldı. Son günlerde bir çoğu kurtarıldı. İşte Türkmenlerden 5 bin kişi Sincar Dağı'nda mahsur kaldı. 3 bin kişi kurtarıldı, halen 2 bin kişi orada. Toplamda 15 bin kişinin halen orada kurtarılmayı beklediğini söyleyebilirim. 2 bin Türkmen, Ezidilerle birlikte zor durumda ve aç, susuz yaşam ve ölüm mücadelesi veriyor. Zor durumda olduklarının bilgisini alıyoruz. İşte son zamanlarda oraya havadan su başta olmak üzere yardımlar atılıyor. Türkiye, Kızılay aracılığı ile bize yardım ediyor. Şu anda Türkiye oradan havadan yardım göndermeye çalışıyor. Bir an evvel o insanların kurtarılması için mücadele yapılması gerekiyor."
"50 BİN TÜRKMEN GÜNEYE GÖTÜRÜLDÜ"
Milletvekili Selim, IŞİD saldırıları ile Irak’ın içerisinde 200 bin Türkmen’in yerinden ve yurdundan olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Türkmenleri planlı olarak kabul etmememize rağmen Erbil’e getirip hava ve kara yoluyla Necef ve Kerbela’ya götürdüler. Şii Türkmenlerin Irak’ın güney bölgesine götürülmesi bize göre oyunun en tehlikeli bölümüydü. Bağdat Hükümeti, gruplar ve Şii yoluyla Türkmenlerin bölgesinden çıkarılıp başka yere götürülmesi doğru olmadı. 50 bin kişi uçak ve karayolu ile mezhebe dayanarak Türkmenleri Necef ve Kerbela’ya götürdüler. Biz Türkmen Cephesi olarak bunu kabul etmiyoruz. Bu bir plandır. Bütün dünyanın bizim mazlumiyetimizi görmesi için Türkmenlerin kamplarda yaşaması lazımdı. Ama bunu yapmadılar. Şu anda Türkmenleri kamplara yerleştirmek lazımdır. En yakın zamanda Türkmenlerin kendi yurtlarına dönmelerini istiyoruz. Burada bir oyunun perde arkası ortaya çıkıyor. Yerini yurdunu bırakanların yerine IŞİD grubu diğer bölgelerden Sünni Arapları getirmeye çalışıp demografik yapısını değiştirmeye çalışıyorlar. Bunlara karşı Irak’ın güney bölgelerinde bulunan Türklerin geri döndürülmesi lazımdır."
"IŞİD’İN BERTARAF DİLMESİ İÇİN BİRLİK OLUNMASI GEREKİR"
Türkmen Milletvekili Aydın Maruf Selim, IŞİD’i bertaraf etmek için Iraklıların birleşmesinin çok önemli olduğunu, şu anda daha Irak’ta hükümetin kurulmadığını, parlamentonun oturmadığını, savunma ve askerin yeniden yapılandırılamadığını söyledi.
Irak için birleşmenin çok önemli olduğunu söyleyen Selim, "IŞİD, parça parça durumunu fırsat bilerek bu bölgelere saldırılıyor. IŞİD’in tehlikesi bütün etnik gruplara yöneliktir. Musul’da da IŞİD Musulluları da tehdit ediyor. Zorla göçe maruz bırakılın Araplar da var. IŞİD’i bertaraf etmek için mutlaka siyasi parti ve etnik grupların Irak’ta tek yol, tek görüş, ve tek düşünce olmaları önemlidir "diye konuştu.

FOTOĞRAFLI