MUĞLA’nın Marmaris İlçesi’nde dalış turizminde büyük artış görüldü. Yasal izinleri olan aktif 8 dalış merkezi, bu yıl, nisan - ekim ayları arasındaki dalış sezonunda 26 bine yakın turisti Marmaris’in sualtı zenginlikleriyle tanıştırdı. Paradise Dalış Merkezi Sahibi Behçet Kutlu kasım ayının da dalış sezonuna dahil edilmesi gerektiğini savundu.
Aralarında, Alman, Hollandalı ve Ruslar’ın da yer aldığı Marmaris dalış turist potansiyelinde başı İngilizler çekti. Son 2 yıl içinde, dalış turizmine ilgi gösteren Türkler’in sayılarında büyük artış görüldü. Bu yıl sezon içinde dalış yapan 26 bine yakın kişinin 5 binden fazlasını Türkler oluşturdu. Dalışa merak saran Türker’in sayılarının artışında, denizi olmayan kentlerde bile açılan dalış okullarının önemli rol oynadığı belirtildi.
Marmaris Paradise Dalış Merkezi Sahibi Behçet Kutlu, sezonda dalış yapan yerli ve yabancı turist sayısında geçen yıla oranla yüzde 10 artış olduğunu bildirdi. Dalış turizminin ekonomiye önemi girdi sağladığına da vurgu yapan Kutlu şunları söyledi:
"Türkiye genelinde 400’e yakın dalış merkezi var. 300’e yakını turizm bölgelerinde faaliyet gösteriyor. Önemli istihdam da yaratıyor. Bu özellikleri göze alınarak sektöre biraz daha ilgi gösterilmeli. Devlet işe el atmalı. Marmaris’te sualtı doğal güzellikleri çok zengin. Ancak, bu zengilikler, batık ve resiflerle de desteklenmeli. Bir de kasım ayı her zaman Marmaris’te iyi geçer. Kasım ayı da dalış sezonuna dahil edilmeli. Marmaris’te dalış merkezleri olarak bir dernek kurmaya çalışıyoruz. Dernek kurulduktan sonra sualtına zarar vermeyecek bir batık düşünülebilir."
"YENİ SEZONU İPLE ÇEKİYORUZ"
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyoloji 3’üncü Sınıf Öğrencisi Mervenur Akagündüz, sualtı dünyasıyla yıllar önce tanıştığını, boş zamanlarını genellikle dalış yaparak değerlendirdiğini söyledi. İstanbul’dan gelen Burcu Günaydın, "Dalış sezonu bitti' diye üzgünüm. Yeni sazonu iple çekiyoruz" dedi. İzmirli Ural Çalıözüeri de Marmaris’te sualtı güzelliklerinin büyüleyici olduğunu ve mutlaka görülmesi gerektiğini söyledi.