KAYSERİ Valisi Orhan Düzgün, Erciyes Üniversitesi bünyesinde kurulan Genetik ve Kök Hücre Merkezi ile Nanoteknoloji Araştırma Merkezi ve İlaç Geliştirme Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Valu Düzgün, “Uluslararası alanda söz sahibi, Türkiye’nin alanında en büyük araştırma merkezlerinin Kayseri’de kurulup çalışmalarına başlaması hem kentimiz hem de ülkemiz açısından bizleri gururlandırıyor” dedi.
Vali Orhan Düzgün, Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur’un ev sahipliğinde Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Demiral başta olmak üzere kentin üst düzey yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile birlikte bilimsel çalışmalarına başlayan Genetik ve Kök Hücre Merkezi ile Nanoteknoloji Uygulama Merkezi ve İlaç Geliştirme Merkezi’nde incelemelerde bulundu. İlk olarak hayırsever Betül- Ziya Eren çifti tarafından binasının yapımı üstlenilen Genom ve Kök Hücre Merkezi’ni (GENKÖK) ziyaret eden Vali Düzgün, genetik ve kök hücre alanında faaliyet gösteren ve aynı çatı altında yaşam bilimleri alanında 10 farklı bölümü barındıran Türkiye’nin en büyük araştırma merkezi hakkında Doç. Dr. Servet Özcan’dan bilgiler aldı.
Merkezde yer alan Doku Kültürü Ünitesi, Embriyonik Kök Hücre Ünitesi, Gen ve Kök Hücre Ürünleri Üretim Ünitesi ve Bitki Biyoteknoloji Ünitesi’ni inceleyen Vali Düzgün, bilim insanları tarafından yürütülen kök hücre çalışmasına mikroskoptan bakarak gözle görülmesi mümkün olmayan kök hücrenin 4-5 bin adetini aynı anda mikroskop altında inceleyerek, konu hakkında detaylı bilgiler aldı.
Son derece modern bir şekilde yapılan ve uluslararası tam akrediteye sahip Türkiye’deki tek merkez konumunda olan GENKÖK’teki çalışmaları ilgiyle inceleyen Vali Düzgün, burada çalışmaları yürüten bilim insanları ile de sohbet ederek bilim dünyasına katkılarından dolayı teşekkür etti.
Daha sonra, Nanoteknoloji Araştırma Merkezi’ne geçen Vali Düzgün, burada Merkez Müdürü Doç. Dr. Mehmet Hançer’den bilgiler aldı. Nano Üretim Laboratuvarı’ndaki çalışmaları yerinde gören Vali Düzgün, 1 milimetrenin milyonda birinin 1 nano metre olarak tanımlandığı nano ölçümler hakkında bilgiler aldı. İncelemeleri sırasında nanoteknolojinin artık hayatın bir parçası haline geldiğini vurgulayan Vali Düzgün, parçacıkların nano boyuta indiği zaman hiç göstermedikleri özelliklerin bu sayede öğrenilebildiğine dikkati çekti. Vali Düzgün, “Hepimizin kurşun kalemden dolayı bildiği karbon, nano teknoloji sayesinde nano boyuta indirgenince çelikten 6 kat daha sağlam bir hale gelebiliyor. Bu örnek bize nanoteknolojinin önemini gösterdiği gibi böyle bir merkeze sahip olmamızın da ne kadar önem taşıdığını açıkça gösteriyor” diye konuştu.
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştermur da, üniversite bünyesindeki araştırma merkezlerinin tam anlamıyla çalışmaya başlamasını “Türkiye ve Kayseri adına önemli bir gelişme” olarak niteledi.
ÜNİVERSİTE- ASKER İŞBİRLİĞİ
Vali Düzgün’ün gerçekleştirdiği inceleme gezisinde Erciyes Üniversitesi ile 2'nci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı arasında bir işbirliği anlaşması da imzalandı. Garnizon Komutanı ve 2'nci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanı Hava. Pilot Tümgeneral Ali Demiral ile Rektör Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur’un imzalarını attıkları işbirliği anlaşmasına göre; üniversite bünyesindeki Sivil Havacılık Yüksekokulu, bazı uygulamalı eğitimlerini 1926 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk uçak üreten merkezi olarak tarihe geçen 2'nci Hava İkmal Bakım Merkezi’nde gerçekleştirebilecek.
Uçuş ve uçak parçaları anlamında her iki tarafın mühendisleri bilgi ve malzeme paylaşımında bulunabilecek.