Vehbi SARIHAN/SARIGÖL(Manisa), ()- MANİSA Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Demran, Sudan'dan 99 yıllığına 7 milyon 800 bin dekar arazi kiralanarak, tarımsal üretim yapılacağını söyledi.
Türkiye'de son 10 yılda işlenen, üretim yapılan arazilerde ciddi ölçüde daralma görüldüğünü savunan Demran, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile özel sektörün işbirliği yaparak yurtdışında arazi kiraladığını belirtti. İbrahim Demran, şunları söyledi:
"Yüksek girdi maliyetleri, düşük ürün fiyatları nedeniyle üreticimiz toprağını ekemez hale geldi. Ülkemiz nüfusunun önemli bir bölümünü bünyesinde barındıran tarım kesimi, köyünden göçe zorlandı. Tarımsal destekler üretime değil, ulufe anlayışıyla sembolik olarak az sayıda üreticiye verildi. Oysa dünyanın her yerinde tarım desteklenir, üretici korunur. Üreticiler, medeni ülkelerde daha tohumlarını ekmeden, sezona başlamadan ne kazanacaklarını öngörebilirler."
"ÜRETİCİ TARLASINA NE EKECEĞİNİ BİLEMİYOR"
Tarımda kendi kendine yetebilen bir ülke konumundayken; sap samandan, canlı hayvana, et, kuru fasulye ve elmaya kadar neredeyse her türlü tarımsal ürünün ithal edilir hale geldiğini iddia eden İbrahim Demran, şöyle devam etti:
"Bütün bunlar yetmezmiş gibi, şimdi de Afrika'da üretim yapacağız. Tarımda ürün desenini belirleyen iklimdir. İklim, verimden çok kaliteyi yaratır. Dünyanın en kaliteli pamuğunu yetiştiren Manisa'da, pamuk ekilemez hale geldi. Üreticimiz, mısırdan para kazanamıyor, tarlasına ne ekeceğini bilemiyor. Bağcı, zeytinci, meyveci ancak mahsul az olduğunda ürününü iyi fiyattan satabiliyor. Tarımsal üretimde sorun, üreticide değil; tarım politikalarındadır."
Çiftçinin kendi toprağını ekip biçemez hale gelmişken, yurt dışında tarımsal üretime kalkışmanın üreticiye yapılacak en büyük haksızlık olduğunu ifade eden Manisa Ziraat Mühendisleri Odası Şube Başkanı İbrahim Demran, tarımı tamamen bitirmeye yönelik hareketleri kabullenmelerinin mümkün olmayacağını söyledi.

VS(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)