Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - GÖNÜLLÜ sandık görevlileriyle ilk kez 30 Mart yerel seçimlerinde Ankara'da ortaya çıkan 'Türkiye'nin Oyları' grubu, önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt genelinde örgütlenmeye gidiyor.
Kısa sürede 27 ilde organizasyon oluşturan Türkiye'nin Oyları grubu, cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir siyasi parti güdümünde olmadan, demokratik, adil ve temiz seçim için tüm illerde gönüllülerle sandık başında sonuçları toplayacak ve analizlerini yapacak. Türkiye'nin Oyları Temsilcisi Müge Kişioğlu, 2014 yerel seçimlerinde Ankara sandıklarına başarıyla sahip çıkan Ankara'nın Oyları tarafından yürütülen demokratik, adil ve temiz seçim çalışmalarının Türkiye'nin diğer illerinde ve yabancı ülkelerde yaşayan vatandaşlara da ilham kaynağı olduğunu söyledi. Müge Kişioğlu, gelen talepler üzerine yerel yapılanma konusunda tamamen serbest bırakarak, illere ve ülkelere teknolojik altyapı, eğitim ve döküman desteği vermek üzere yurtiçinde Türkiye'nin Oyları, illerde o ilin adıyla ve yurtdışında Gurbetin Oyları'nın kurulduğunu kaydetti.
27 İLDE YAPILANMA TAMAM
Türkiye'nin Oyları grubunun tamamen sivil bir insifiyatif olduğunu ve hiçbir siyasi parti adına çalışmadıklarını vurgulayan Müge Kişioğlu, seçimlerde sonuçları doğru şekilde analiz edip kamuoyunu bilgilendirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Türkiye'nin Oyları'nın Ankara dışında bugüne kadar İzmir, Bursa, Eskişehir, Mersin, Ağrı, Yalova, Kocaeli, Adana ve Antalya'nın da aralarında olduğu 27 ilde yapılanma oluşturduğunu belirten Kişioğlu, tüm illerde her sandık başında görev alabilecek sayıda gönüllüye ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.
Müge Kişioğlu, Türkiye'nin Oyları olarak İstanbul'da 30 Mart yerel seçimlerinde aynı amaçlarla gönüllerin oluşturduğu 'Sandık Başındayız' grubuyla ortak hareket edeceğini kaydetti.
HER SANDIKTA BİR GÖNÜLLÜ
Tüm verilerin gönüller tarafından okullardan toplanarak analizinin yapıldığını söyleyen Kişioğlu, yereldeki yapılanmalarında sosyal medya, basın, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, iletişim, koordinasyon, bilgi ve teknik altyapı ve bilgilendirme olarak 8 birim bulunduğunu belirtti. Kişioğlu şöyle konuştu:
"Her ilçe ve her okul için sorumlular olacak. Örneğin Antalya'da 5 bin 279 sandık var. Hedefimiz bu sandıkların tamamında görev alacak gönüllüler, okul ve ilçe sorumluları oluşturabilmek. Bunun dışında ilçelerde her araçta biri avukat olmasını istediğimiz 4'er kişiden oluşan gezici ekipler oluşturuluyor. Amacımız sandığa atılan her oyun namusunu korumak. İlkelerimiz tarafsızlık, şeffaflık, yerellik ve işbirliği. İnsanlar hangi partiye veya adaya oy verirse versin bizi bu ilgilendirmiyor. Bu ilkeleri benimseyen tüm sivil toplum örgütü ve kuruluşlarla işbirliği yapabiliriz."
AĞRI VE YALOVA'DA GÖREV
En son Ağrı ve Yalova'daki seçimlerde tüm sandıkların sonuçlarını gönüllüleri aracılığıyla topladıklarını ve yaptıkları analizlerde il seçim kurulu verilerinde çok sayıda hata tespit ettiklerini belirten Kişioğlu, önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçimi için de elde ettikleri seçim sonuçlarını ayırt etmeden, talep ettiği takdirde tüm siyasi partiler, STK'lar veya kişilerle de paylaşmaya hazır olduklarını dile getirdi.
'SEÇİM SENİN' SLOGANI
'Seçim Senin' sloganıyla yola çıkan Türkiye'nin Oyları, seçimlerde vatandaşlık görevinin sadece oy kullanmaktan ibaret olmadığı görüşünden hareketle bütün katılımcı demokrasi gönüllülerine açık bir platform. Gönüllü olmak isteyenler, www.turkiyeninoylari.com sitesindeki gönüllülük formunu doldurarak bu hareketin bir parçası olabiliyor.
'ANTALYA'NIN OYLARI' KURULDU
Diğer yandan Antalya'nın Oyları, Türkiye'nin Oyları ile işbirliği içinde yapılanmasını tamamlayarak, Cumhurbaşkanlığı Seçimi için gönüllü kayıtlarını almaya başladı. Türkiye'nin Oyları'nın teşviki ile Antalya'da bir araya gelen gönüllüler, Antalya'nın Oyları platformunu kurdu. Bütün siyasi parti ve görüşlere eşit mesafedeki duruşu ve tamamen bağımsız gönüllülerden oluşan Antalya'nın Oyları, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 19 ilçede gönüllüleriyle tüm sandık sonuçlarını toplayıp, analizini yapmak için organizasyon çalışmalarını hızla yürütüyor.
FOTOĞRAFLI