Ergün AYAZ- Orhan UZUN/İZMİT (Kocaeli), () - KORUMA Şirketler Gurubu'nun İzmit'te yaklaşık 15 milyon TL harcama ile inşa ettirecekleri ‘Semahat Aracı Yaşlı Tıbbi Bakım Merkezi'nin temeli Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın da katıldığı törenle atıldı. 
Kocaeli Üniversitesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yaptırılacak olan ve Türkiye'de bir ilk olacağı belirtilen Yaşlı Tıbbi Bakım Merkezi'nin temel atma töreni, merkezin yaptırılacağı Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Kampasü'ndeki Baki Komşuoğlu Kültür Merkezi'nde sinevizyon gösterisi eşliğinde atıldı. Törene Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komşuoğlu, yatırımı yapan Koruma Klor-Koruma Temizlik Anonim Şirketi Sahibi Vefa İbrahim Aracı ve Aracı ailesi katıldı. Törende konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Çok hayırlı bir hizmetin temel atma törenindeyiz. Bizim farklı bir kültürümüz var. Bizde öyle kavramlar varki batı medeniyetinde bunları bulamazsınız. Biz her olanda hayır arayan, büyüğüne saygıyı küçüğüne sevgide bulunan bir kültürde yaşayan insanlarız" diyerek bu hizmeti yapan Aracı ailesine teşekkür etti. 
Türk nufusunun yaşlanmaya başladığını da belirten Bakan Işık, "Gelişmiş ülkelerde hızlı bir nufus yaşlanması görüyoruz. Türkiye'de de nufusun yaşlanma oranı artıyor. Bu yıl yüzde 7.2 olan yaşlı nufus oranı 2023 yılında da yüzde 10'u geçecek. Ömrün uzaması güzel birşey. Ömür uzadıkça bir takım hastalıklarda daha fazla baş gösteriyor. İnsanların hayat konforunu olabildiğince en üst düzeyde tutmak devletlerin en önemli görevi arasında. Bu Türkiye'de bir ilk yatırım. Tıbbi tedavi ve sonrasında da hastanın kendi hayatını devam ettirme alışkanlığı kazanana kadar kalacağı nezih bir ortam. Bu merkezin iş güvenliği ve işçi açısından dikkatli ve tedbirli olarak hayat bulmasını temenni ediyorum” dedi.
EMEKLİLİK VE YAŞLILIK DÖNEMİ ÖNEMLİDİR
Gelişmiş toplumlarda emeklilik ve yaşlılık döneminin önemli olduğunu söyleyen Kocaeli Valisi Ercan Topaca da konuşmasında, "Refah devleti dediğimiz gelişmiş toplumlarda yaşlılar ve emekllik hali önemlidir. Yaşlısına bakabilen devletlerin ancak refah toplumu ve refah devleti olabileceğini düşünüyorum. Bu hizmeti biz belki tam olarak yerine getiremiyorduk. Kocaeli sosyal hizmetler ve yardımlar konusunda kurumlarıyla işletmeleriyle, huzurevleri, sevgi evleriyle Türkiye'de çıtayı epey yükseltmiş illerden birisidir. Yaşlı bakım merkezi olarak da Türkiye'de bu misyonununu devam ettiriyor. Kocaeli hayırseverlerin çok bulunduğu bir kent. Bu eserin yapılmasında katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum" diye konuştu.
ANNEMİZ BU KAMPÜSTE MANEVİ OLARAK YAŞACAK
Yapacakları merkeze annelerinin adını veren ve bu adının manevi olarak yaşayacağını söyleyen Vefa İbrahim Aracı ise şunları söyledi: "Detaylı mimari projeyi yaptırdık. Harfiyata girişip 3 bölümden oluşan bu eserin bugün temeli atılacak. Bu hafta içersinde temelden çıkıp üst yapıya geçmeyi planlıyoruz. Annemizi bu kampüste manevi olarak yaşatacağız. Belki biz de yaşlılığımızda bu yapılacak olan yaşlı tıbbi bakım merkezinde görüşebiliriz."
15 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK
Kocaeli'nin tanınmış işadamlarından Vefa İbrahim Aracı'nın annesi Semahat Aracı adına yaptırılacak olan 'Semahat Aracı Yaşlı Tıbbi Bakım Merkezi' tıbbi desteğe ihtiyacı olan, evde bakılması mümkün olmayan, demans hastası yaşlıların bakımı sağlanacak. Türkiye'de bir ilk olacak tıbbi bakım merkezi 15 milyon TL'ye mal olacak. Son derece modern koşullara sahip merkez, 6 katlı ve toplam 12 bin metrekare alanda hizmet verecek. 180 yataklı, rehabilitasyon ve muayene, fizik tedavi ve rehabilitasyon havuzu, dinlenme, doktor-hemşire odaları, mekanik ve elektrik merkezleri, kafeterya, yemekhane, okuma-dinlenme odaları bulunacak. Klasik anlamdaki yaşlı bakım evi anlayışından farklı planlanan merkez Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde faaliyet gösterecek ve merkezin kurulma amacına uygun mefruşat, malzeme, teknik-idari personelin tahsis ve işletmesi Kocaeli Üniversitesi sorumluluğunda olacak.
Konuşmaların ardından sinevizyon eşliğinde temel atma töreni yansıtılarak bakan ve töreni katılan protokol hep birlikte butona basarak temeli attılar.

EA(MB/RT) (FOTOĞRAFLI)