Emre BAYLAN/ANTALYA, () - TÜRKİYE'nin ilk elektrikli otobüsü 'Doruk Electra' Antalya'da deneme seferlerine başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın'ın binerek bizzat test ettiği elektrikli otobüs, 700 numaralı hatta ay sonuna kadar ücretsiz yolcu taşıyacak.
Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar'ın ürün yelpazesi içinde yer alan Türkiye'nin ilk elektrikli otobüsü 'Doruk Electra', deneme amaçlı olarak Antalya'nın toplu ulaşım filosuna dahil oldu. Otobüs, ay sonuna kadar Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanlığı'nın elektrikli ve hibrit araçlar için özel oluşturduğu 700 numaralı hatta ücretsiz yolcu taşıyacak. 10 kilometrelik hat Minicity ve Dedeman durakları arasında çalışıyor.
Deneme seferlerine başlayan elektrikli otobüsü inceleyen ve test eden Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, kent genelinde elektrikli araçların yaygınlaştırılmasını sağlamak için elektrikli makam otomobili alarak örnek olmaya çalıştığını söyledi.
Amacının kent genelinde şarj istasyonlarının yaygınlaşması ve tüm toplu ulaşımın elektrikli otobüslerle sağlanması olduğunu kaydeden Başkan Akaydın, "Dünyada bildiğim kadarıyla, toplu ulaşımı elektrikli araçlarla sağlayan 3 şehir var. Belki de biz Antalya olarak 4'üncü olacağız" dedi. Elektrikli otobüslerin özellikle çevre kirliği yaratmaması noktasında kentin hava kalitesine olumlu etkisi bulunduğunu dile getiren Başkan Akaydın, "Bununla birlikte ulaşım masrafları da önemli oranda düşüyor. Bildiğim kadarıyla 10'da 1 gibi bir orana masrafları düşürüyor. Bu açıdan halk otobüsü esnafına 'Bu araçlarla ilgilenin' dedim" diye konuştu.
Başkan Akaydın ve beraberindekiler, otobüsü inceledikten sonra Aksu'da gerçekleştirecekleri İsmail Ogan Caddesi açılışına elektrikli otobüsle gitti.

EB(HA/SS) (FOTOĞRAFLI)