Mehmet DOĞANER/ ERDEMLİ(Mersin), () - MERSİN'in Erdemli İlçesi'ndeki Hürriyet İlköğretim-Ortaokulu'nda 'Akıl Oyunları Sınıfı' açıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Türk Daması, Solo Test, Son Taş, Satranç oyun grupları ile matematik materyallerinin bulunduğu sınıfın Türkiye'de bir ilk olduğunu söyledi.
İşadamı Murat Ergin'in katkılarıyla oluşturulan Akıl Oyunları Sınıfı törenle açıldı. Öğretmen, öğrenci ve velilerin de katıldığı törende konuşan, Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Türkiye'deki ilk akıl oyunları sınıfını açılışının Geleneksel Çocuk Oyunları Projesi kapsamında yapıldığını belirtti.
'EZEBERE DAYALI SİSTEM YARARLI DEĞİL'
Gül, okullarda yıllardır ezbere dayalı eğitim sistemi verildiğini ifade ederek şöyle konuştu:
"Okullarımızda yıllardır çocuklarımıza ezbere dayalı eğitim verdik ve yıllar sonra bunun yararlı olmadığını görerek bunu değiştirdik. Okullarda yapılan etkinliklerin hepsi bu tür etkinliklerden olmalı. Çünkü bizler çocuklarımıza bugüne kadar ezbere dayalı eğitim sistemi vermeye çalıştık ki bunun topluma ve eğitime katkı sunmadığını gördük. Dolayısı ile öğretmen merkezli eğitimden öğrenci merkezli eğitime yönelmeye başladık. Yani işin içerisine öğrenciyi katmaya başladık. Eğitim sadece evden okula okuldan eve gidilen bir faaliyet değildir. Gerçek anlamda bu tür etkinliklere okullarımız yer vermeli. Kütüphanelerimiz zenginleştirilmeli, akıl oyunlarına ağırlık verilmeli."
İL GENELİNE YAYILACAK
Akıl oyunları sınıflarının Avrupa'da ve gelişmiş ülkelerde uzun süreden beri kullanıldığına dikkat çeken Gül şöyle devam etti:
"Ülkemizde ise ilk kez Erdemli ilçemizde uygulamaya geçildi. Akıl oyunları sınıfını ve sistemini il genelindeki okullarımızın tamamında yaygınlaştırmak istiyoruz. Gerçekten, akıl oyunları çocuğu düşündüren, aklını kullandıran ve alternatifleri bulan birçok hamleyi birlikte düşünen ve değerlendiren yöntemdir. Öğrenmenin çabuklaştırılmasını sağlayan çocuklarımızın gelişmesi açısından çok önemli bir etkinliktir. Erdemli ilçemizde ilk kez uygulamaya koyduğumuz bu akıl oyunları sınıfı örnek olur ve yurt geneline yayılır. Erdemli bizlere ilkleri yaşatıyor bu nedenle kutluyoruz. Türkiye de ilk defa açılan Akıl Oyunları Sınıfı'nın açılmasın da emeği geçen İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, öğretmenlerimize ve sponsor olan Murat Ergin'e çok teşekkür ederim."
İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Metin de konuşmasında geleneksel çocuk oyunları, Akıl Oyunları Sınıfı hakkında bilgi verdi. Metin, bir akıl oyunu sınıfının da Kargıpınarı Mahallesindeki Memduh Türkoğlu İlköğretimde açıldığını sınıfların açılmasında katkı sunan işadamlarına teşekkür etti.
Sınıfın düzenlemesine katkı veren işadamı Murat Ergin, kendisinin ilçeden kazanan bir işadamı olarak geleceğin teminatı çocukların daha kaliteli eğitim almaları için sosyal sorumluluk projeleri kapsamında destek vermekten mutlu olduğunu söyledi. Tüm okullarda bu tür sınıfların açılması temennisinde bulunan Ergin, babası merhum Avukat Kemal Ergin'in anısını yaşatmak istediklerini de sözlerine ekledi. Konuşmaların sınıfın açılmasına katkı veren işadamı Ergin'e teşekkür plaketi verilmesinin ardından açılış gerçekleştirildi. Açılışın ardından İl Milli Eğitim Müdürü Gül, İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin, proje koordinatörü Ümit Soner Önder'den bilgi alarak öğrencilerle oyun oynadı.
Sınıfta çocukların oynadığı, Türk Daması Oyun Grupları, Solo Test Oyun Grupları, Son Taş Oyun Grupları, Satranç Oyun Grupları, Matematik Materyalleri (Geometrik Şekiller, Şeritler, Tangram, Birim Küpler, Simetri Aynası, Çok Kareliler, Noktalı ve Kareli Metal Tablolar) bulunuyor.

ME(OA/AAA)(FOTOĞRAFLI)