Sebile ÇETİN/BURSA, () - BURSA Orman Fidanlık Müdürlüğü tarafından, 50 yılda 140 farklı türde 358 milyon fidan ürettildi. Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, "Fidanlık sayesinde yılda 1500 hektarda ağaçlandırma yapıyoruz. Bu yıl 1 milyon 400 bin üreteceğiz” dedi.
Türkiye’nin ağaçlandırılması ve yerli türlerin korunması için 1964 yılında kurulan Bursa fidanlığı, Yenişehir’deki fidanlıkla birlikte 880 dekar alana ulaştı. 88 tür ağacında özel olarak gen kaynağı olarak korunduğu fidanlıkta 1-10 yaşındaki ağaçlar piyasadan  uygun fiyatlara satılıyor. Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, 50 yılda 358 milyon fidan yetiştirdiklerini açıklarken şöyle dedi:
"Orman Genel Müdürlüğü, 3 yıl sonra ne kadar fidana ihtiyaç bulunduğunu tespit ederek bize plan iletiyor. Türkiye bir havuz gibi görülür. Bölgenin iklim şartlarına göre üretim yapılır. Yılda 2 milyon fidan üretiyoruz ama 2014 yılı planımız daha kaliteli ve boylu fidan. Bunun için 1 milyon 400 bin üreteceğiz. 2014 yılında fidanlık bütçesi 1.5 milyon. Fidanlığımızda ormanlarımızın fidan ihtiyacının yanı sıra belediyelerin park ve bahçe peyzaj düzenlemesinde kullanıldığı kaliteli, boylu fidanların üretimini de yapılıyor."
YILDA 1500 HEKTAR ALANI AĞAÇLANDIRILIYOR
Üretilen fidanları serbest piyasaya satıldığını, orman alanlarına 1500 hektarda ağaçlandırma çalışması yaptıklarını ifade eden Coşkun, "2 milyon fidanı toprakla buluşturuyoruz. Bozuk orman alanlarını da rehabilite ediyoruz. Yılda ortalama 10 bin hektar sahada fidanlama çalışmalarımız var. Kuruluşumuzdan bu yana 140 farklı türde 358 milyon adet fidan ürettik” diye konuştu.
Fidanlıkta aşılı dut, flamingo, ceviz, badem, kestane, süs eriği, dişbudak, top akasya, pembe çiçekli akasya, mavi servi, leylandi gibi türlerinde üretiminin yapıldığını dile getiren Coşkun, özel günlerde ücretsiz olarak vatandaşlara ağaç dağıttıklarını kaydetti. Coşkun, kamu kurum ve kuruluşları için geçen yıl 356 bin 154 TL bedelle 147 bin 237 fidanı, bu yılın ilk 5 ayında ise 306 bin lira değerindeki 82 bin 836 fidanı ücretsiz dağıttıklarını vurguladı.
Bursa'da İnkaya, Gölyazı, Yağcılar, Hürriyet, Kavaklı, Geyiklibaba, Eskicibaba, ve Altıparmak Caddesi'ndeki tarihi çınarlardan tohum toplanırken her ağaçtan 100 fidanın 5 yaşına kadar büyütülerek tekrar Bursa’nın belirli bölgelerine dikileceği ifade edildi.

SÇ(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)