Ahmet Hamdi ÇİÇEK / GAZİANTEP, () - 'TÜRKİYE Kurbağa ve Sürüngenleri Gözlemciliği ve Fotoğrafçılığı Topluluğu', Türkiye'de yaşayan toplam 162 kurbağa ve sürüngen türünü görüntülediklerini açıkladı. Topluluk yöneticisi Prof. Dr. Bayram Göçmen, sadece 'deri sırtlı deniz kaplumbağası'nın görüntülenemediğini, bu türün de bugüne kadar canlı olarak görülmediğini söyledi.
Kurbağa- sürüngenlerin korunması ve tespiti için 3 yıl önce çalışma başlatan Türkiye Kurbağa ve Sürüngenleri Gözlemciliği ve Fotoğrafçılığı Topluluğu, bu süreçte 162 kurbağa ve sürüngeni görüntüledi. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Bayram Göçmen yöneticiliğindeki topluluk, son olarak dünyada sadece Antalya bölgesinde görülen Anadolu engereği (Vipera Anatolica) ile Van uysal yılanını (Eirenis thospitis) görüntüleyerek kayıtları topluluğa ait www.turkherptil.org sitesinde yayınladı. Topluluk, engerek ve uysal yılanın görüntülenmesiyle birlikte Türkiye'de yaşayan 162 kurbağa ve sürüngen türünün tespitini yapmış oldu.
40 YILDIR GÖRÜNTÜLEMEYEN YILAN
Prof. Dr. Bayram Göçmen, daha önce 2 kez sahile ölü olarak vurunca görülen 'deri sırtlı deniz kaplumbağası' türünü ise görüntüleyemediklerini belirterek şöyle dedi:
"Topluluk olarak yaptığımız çalışmalarda Türkiye'deki bütün kurbağa ve sürüngen türlerini görüntüleyerek, veritabanımıza fotoğraflarını yükledik. Yaptığımız arazi çalışmalarında 40 yıldır görüntülenmeyen Anadolu engereğini Antalya'da görüntüledik. Adıyaman Üniversitesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Zülfü Yıldız da 'Eirenis thospitis' olarak bilinen Van uysal yılanını görüntüledi. Böylelikle ülkemizde görünen 162 kurbağa ve sürüngen türünün kaydını topluluk olarak vermiş olduk. Sadece 'deri sırtlı deniz kaplumbağası'nı görüntüleyemedik. Bu tür de zaten bugüne kadar canlı olarak görülmedi."

FOTOĞRAFLI